Vacanțele de iarnă sub amenințarea teroristă. Care sunt țările din Europa cu grad crescut de alertă

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) atrage atenția românilor care plănuiesc să își petreacă un sejur în Europa, de sărbătorile de iarnă, în special la Târgurile de Crăciun, că din cauza pericolului terorist, mai multe țări au reintrodus controlul la frontiere și au sporit nivelul de amenințare teroristă. Până la sfârșitul acestui an și pentru începutul anului 2024 au fost modificate condițiile de călătorie în contextul în care mai multe țări au suspendat acordul Schengen. printre acestea sunt Franța, Austria, Danemarca și lista continuă.

Sursă foto: Getty Images
Sursă foto: Getty Images

Țările cu grad crescut de alertă teroristă

MAE îi informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Europa în perioada sărbătorilor de iarnă că sunt țări care au crescut gradul de amenințare teroristă.

Franța

Franța a decis reintroducerea temporară a controalelor la frontiere, în perioada 1 noiembrie 2023 - 30 martie 2024, din cauza noilor amenințări teroriste. Autoritățile franceze au aplicat astfel de măsuri la frontierele interne cu Belgia, Luxemburg, Germania, Elveția, Italia și Spania. Mai mult, Parisul a decis ridicarea nivelului de alertă la gradul cel mai înalt - „urgență atentat”, pe întreg teritoriul francez, în urma atacului terorist care a avut loc în data de 13 octombrie 2023 într-un liceu din orașul Arras, departament Pas-de-Calais, soldat cu decesul unui profesor și rănirea gravă a altor două persoane. Nivelul „urgență atentat” reprezintă un apel la vigilență adresat instituțiilor franceze și populației și permite consolidarea dispozitivelor de militari ai operațiunii „Sentinelle”, pentru a sprijini poliția și jandarmeria în protejarea cetățenilor.

Suedia

În Regatul Suediei, autorităţile locale au anunţat reintroducerea controlului la frontiera de stat, până în data de 11 mai 2024. În plus, autoritățile suedeze au decis ridicarea nivelului de amenințare teroristă de la nivelul 3 - „amenințare ridicată”, la nivelul 4 - „amenințare mare”, pe o scară de cinci niveluri. Potrivit MAE, cetăţenilor li se recomandă să se asigure că deţin în permanenţă asupra lor, pe durata călătoriei spre şi dinspre Regatul Suediei, un act de identitate valabil (paşaport sau carte de identitate).

Austria

Și Austria a reintrodus controale la granițele cu Slovenia și Ungaria, în perioada 12 noiembrie 2023 - 15 mai 2024, din cauza presiunii exercitate asupra sistemului de primire a solicitanților de azil, a fenomenului migrației la frontiera externă a UE cu Turcia și Balcanii de Vest, amenințării traficului de arme și a rețelelor infracționale pe fondul războiului din Ucraina.

Germania

Germania a dispus reaplicarea de controale la granița cu Austria, în perioada 12 noiembrie - 11 mai 2024. Motivul: creșterea migrației ilegale, războiul Rusiei împotriva Ucrainei, situația de securitate generată de atacurile grupurilor teroriste din Orientul Mijlociu, presiunea asupra sistemului de primire a solicitanților de azil și creșterea traficului de persoane.

Danemarca

Danemarca a reintrodus temporar controalele la graniței sale cu Germania din cauza amenințării teroriste, criminalității organizate, contrabandei, a invaziei ruse în Ucraina, darc și migrației ilegale. MAE a mai informat cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să se deplaseze în Regatul Danemarcei că autoritățile locale au decis menținerea nivelului de amenințare teroristă la nivelul 4, pe o scară de la 1 la 5 niveluri, deși amenințarea teroristă s-a atenuat, ca urmare și a controalelor la frontiere. Decizia a fost luată pe fondul identificării unor riscuri privind potențiale atacuri teroriste și are la bază o evaluare strategică, potrivit căreia amenințarea va persista pe o perioadă mai lungă de timp.

Norvegia

Autoritățile din Norvegia au anunțat că au decis reaplicarea controalor în porturile prin care navighează feriboturile ce asigură legătura cu statele membre Schengen până în luna mai 2024, din cauza amenințărilor la adresa infrastructurilor critice on-shore și off-shore, din partea serviciilor de informații străine.

MAE a mai comunicat că românii care vor să călătorească în acest țări se pot informa în prealabil, iar cetățenii care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță”, scrie Adevărul.

Reamintim că din Spațiul Schengen fac parte 23 dintre cele 27 de statele UE, cu excepția României, Bulgariei, Ciprului (cărora nu le-au fost eliminate controalele la graniță) și a Irlandei, plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția (membrele Asociației Europene a Liberului Schimb

Etichete: mae

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image 2010 02 9 6894183 56 printre nameti 1200x720 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net