Cine este Nicolae Ciucă, noul președinte PNL
Fără niciun rival, premierul Nicolae Ciucă a ajuns, de astăzi, în fruntea PNL. Generalul a primit toate voturile membrilor pardidului aflați în sală, în cadrul Congresului extraordinar care a avut loc la Palatul Parlamentului, al doilea în ultimele șase luni.
Înainte să-și susțină discursul, Nicolae Ciucă a cerut un moment de reculegere în memoria victimelor războiului din Ucraina. Apoi, a ținut să-l salute pe Florin Câțu: „Vreau să-l salut pe președintele Senatului, Florin Cîțu și să-i mulțumesc pentru tot ce a făcut bine pentru PNL.”.
Premierul Ciucă a vorbit în discursul său despre parteneriatul pe care PNL îl are cu președintele Klaus Iohannis, dar și despre coaliția de guvernare alături de PSD și UDMR. A promis că deși nu are experiență în politică, „niciodată nu mă voi lăsa să fiu luat prizonier”.
„Important e să avem stabilitate”
„Sper ca prin acest demers pe care l-am asumat, PNL să-și găsească echilibrul. Nu suntem într-o situație simplă, dar am convingerea că ne putem găsi un rost și o direcție. Trăim o situație geo politică deosebit de gravă iar pentru noi cel mai important obiectiv e să guvernăm țara. Sunt convins că după acest demers liderii noștri, primarii, președinții de consilii județene se vor întoarce acasă și se vor ocupa de tot ce înseamnă administrarea comunelor și orașelor.
Cetățenii români așteaptă de la noi soluții, măsuri, să fie protejați. Cetățenii s-au săturat de gâlceavă și de toate aceste discordiile care apar. Important e să avem stabilitate, să putem guverna țara”, a declarat Nicolae Ciucă.
Cine este Nicolae Ciucă
Militar de carieră, generalul Nicolae Ciucă (54 de ani) a participat la misiuni pe cele mai importante fronturi de operațiuni din afara țării și la numeroase exerciții militare: în Bosnia și Herțegovina, Afganistan și Irak.
În 1988 și-a început cariera militară în calitate de comandant de pluton lansare la Regimentul 26 Mecanizat „Rovine”, iar între 1989 şi 2001 a ocupat anumite funcţii de ofiţer în cadrul Batalionului 121 Cercetare, a Brigăzii 2 Mecanizată „Rovine” şi a Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab” din Craiova. Începând din februarie 2001 a fost comandant al Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, participând în Misiunea Enduring Freedom I din Afganistan (în anii 2002-2003) şi misiunea Antica Babilonia din Irak (în anul 2004).
Nicolae Ciucă a fost șeful Statului Major al Armatei, militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată. El a ocupat această funcție din ianuarie 2015, iar în decembrie 2018 președintele Klaus Iohannis i-a prelungit cu un an mandatul său normal de patru ani.
Decorat de-a lungul carierei militare
De-a lungul carierei, Nicolae Ciucă a fost distins cu Ordinul National „Pentru Merit”, în Grad de Ofițer, Ordinul Național „Pentru Merit” în Grad de Cavaler, Semnul Onorific în Serviciul Patriei, XV, XX, Medalia ONU pentru misiunea UNAVEM III, Emblema de Onoare a Armatei României și Emblema de Onoare a Statului Major al Forțelor Terestre.
Nicolae Ciucă (54 de ani) s-a înscris în PNL în octombrie 2020 și a fost ministrul Apărării Naționale în Guvernul Ludovic Orban, dar și în cel condus de Florin Cîțu.
În decembrie 2020, Nicolae Ciucă și-a asigurat interimatul pentru funcția de premier, după ce Ludovic Orban a demisionat din funcție în urma rezultatului slab al PNL la alegerile parlamentare.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram