LIVE TEXT Papa Francisc cere armistițiu de Paște. Patriarhul Kiril al Moscovei, declarație pro-război

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Retragerea trupelor ruseşti din teritoriile ocupate în nordul Ucrainei scoate la iveală din ce în ce mai multe gropi comune şi dovezi ale faptului că armata rusă a folosit scuturi umane. În timp ce Boris Johnson a fost într-o vizită surpriză la Kiev, unde a vorbit cu Volodimir Zelenski şi s-a plimbat pe străzile oraşului, alte instituţii europene au decis să aplice sancţiuni Rusiei. Peste 4.500 de persoane din zonele afectate de război au fost evacuate, prin cordoane umanitare. 

O clădire bombardată în Chernihiv foto: AFP
O clădire bombardată în Chernihiv foto: AFP

UPDATE ora 23.00 Procurorul general al Ucrainei, Irina Veneditktova, a anunţat că 1.222 de cadavre au fost găsite în regiunea Kiev, de când din zonă s-au retras soldaţii ruşi, informează bbc.com.

UPDATE ora 21.00 Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a anunţat că peste 4,5 milioane de ucraineni şi-au părăsit ţara de la startul ofensivei armatei ruse, în 24 februarie.

UPDATE ora 20.00 Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, va face o deplasare în Rusia, luni, pentru a-l întâlni pe preşedintele Vladimir Putin, informează Reuters.

UPDATE ora 19.45 Vladimir Putin și Aleksandr Lukanșenko se vor întâlni pe 12 aprilie în estul Rusiei, la cosmodoromul Vostochny, pentru a discuta despre războiul din Ucraina, relatează The Kyiv Independent, care citează presa de stat rusă.

⚡️ Putin, Lukashenko to meet in Russian Far East on April 12.The two dictators will discuss the war in Ukraine at Vostochny Cosmodrome in the Russian Far East. Russian state-controlled media reported that there will be a press conference after the meeting.

— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) April 10, 2022

UPDATE ora 18.00 Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat, duminică, faptul că va fi "extrem de greu" pentru negociatorii ucraineni să se gândească măcar la negocieri cu Rusia, după atacul cu rachete care a vizat Gara din Kramatorsk (estul Ucrainei) şi după atrocităţile comise în oraşul Bucea (în apropiere de Kiev), relatează CNN.

"Este extrem de dificil să te gândeşti măcar să stai la discuţii cu oameni care comit sau găsesc scuze pentru toate aceste atrocităţi şi crime de război, care au provocat un prejudiciu atât de îngrozitor Ucrainei”, a afirmat Kuleba.

Dmitro Kuleba
Dmitro Kuleba

UPDATE ora 17.30 Capul Bisericii Ortodoxe din Rusia, patriarhul Kirill, a cerut duminică populației să se ralieze în jurul autorităților statului, transmite Reuters, potrivit Adevarul.ro.

"Dumnezeu să ne ajute să ne unim în această perioadă dificilă pentru Patria noastră, inclusiv în jurul autorităților", a spus Kirill, citat de agenția de știri Interfax, la o predică ținută la Moscova.

"Fie ca autoritățile să fie pline de responsabilitate față de poporul lor, de smerenie și de disponibilitatea de a-l sluji chiar dacă îi costă viața", a adăugat patriarhul.

UPDATE ora 17.00 Rusia îşi va mări fondul de rezervă pentru cheltuieli de urgenţă cu 273.4 miliarde de ruble (aproximativ 3.2 miliarde de euro) cu venituri suplimentare obţinute din petrol şi gaze naturale.

Prin această măsură se încearcă a asigura stabilitatea economică a ţării, în faţa sancţiunilor occidentale fără precedent, a anunţat guvernul într-un comunicat, potrivit News.ro.

UPDATE ora 16.30  Forţele ruse au lansat duminică rachete în regiunile Ucrainei Lugansk şi Dnipro, au declarat oficialii ucraineni, distrugând complet un aeroport şi făcând probabil şi victime încă neconfirmate, relatează Reuters.

UPDATE 16.00 Volodimir Zelenski a anunțat că a purtat o discuție telefonică cu Olaf Scholz, în care cei doi lideri au vorbit despre posibilitatea aplicării unor sancțiuni noi Rusiei, dar și despre un posibil sprijin financiar oferit de Germania Ucrainei. 

UPDATE 14.40 Două persoane au murit şi mai multe au fost rănite, în oraşul Derhaci, din regiunea Harkov, după o serie de atacuri cu artilerie rusești. Anunțul a fost făcut deguvernatorul regional Oleh Synyehubov.

UPDATE 13.41 Papa Francisc a făcut un nou apel la armistițiu de Paște, în cadrul slujbei din Duminica Floriilor Paștelui Catolic, în fața a zeci de mii de oameni adunați în Piața Sfântului Petru, din Vatican. 

”Lăsaţi armele jos! Să înceapă un armistiţiu de Paşte. Dar nu pentru a se reînarma şi a relua lupta, ci un armistiţiu pentru a ajunge la pace prin negocieri reale”, a spus Papa Francisc.

Papa Francisc, la slujba din Duminica Floriilor la catolici foto: AFP
Papa Francisc, la slujba din Duminica Floriilor la catolici foto: AFP

UPDATE 11.57 Armată rusă vrea să recruteze personal noi din rândul celor eliberaţi din serviviul militar în 2012, dar şi din rândul celor din Transnistria, conform serviciilor de informaţii britanice.

UPDATE 11.20 Vicepremierul Irina Vereşciuk a anunţat că nouă alte culoare umanitare vor fi deschise pentru cei care încearcă să fugă din regiunea Lugansk, din estul ţării. Oamenii vor putea ieşi inclusiv din Mariupol, cu vehicule private.

”Toate rutele pentru culoarele umanitare din regiunea Lugansk vor funcţiona atât timp cât trupele ruse de ocupaţie vor respecta încetarea focului”, a declarat vicepremierul Ucrainei.

UPDATE 09.34 Rusia a lansat şapte rachete în zona Nikolaiev, dar nu au fost înregistrate victime, a anunţat The Kyiv Independent, notează adevarul.ro.

Imagine din Bucha foto: AFP
Imagine din Bucha foto: AFP

UPDATE 08.40  Volodimir Zelenski a cerut, într-un nou discurs, interzicerea importurilor de petrol din Rusia.

„Ucraina nu are timp să aştepte. Libertatea nu are timp să aştepte. Când tirania lansează agresivitate împotriva a tot ceea ce menţine pacea în Europa, trebuie luate măsuri imediat. Este necesar să acţionăm într-un mod principial. Şi embargoul petrolului ar trebui să fie primul pas. La nivelul tuturor democraţiilor, întregii lumi civilizate. Atunci Rusia va simţi asta. Atunci va fi un argument pentru ei - să caute pacea, să oprească violenţa fără rost", a declarat preşedintele ucrainean.  

UPDATE 08.12 A avut loc, sâmbătă, un nou schimb de prizonieri între Ucraina şi Rusia. 12 soldaţi şi 14 civili ucraineni au fost eliberaţi. Nu se ştie, încă, nimic despre partea rusă.

 “La ordinul preşedintelui Volodimir Zelenski, al treilea schimb de prizonieri a avut loc astăzi. 12 dintre militarii noştri, între care şi o femeie ofiţer, revin acasă. Am reuşit şi eliberarea a 14 civili, dintre care nouă sunt femei, astfel că în total sunt 26 de persoane”, a anunţat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk.

UPDATE 08.00  Banca daneză de investiţii Saxo Bank a anunţat că renunţă la clienţii din Rusia şi Belarus. Măsura este o urmare a sancţiunilor impuse de Vest celor două ţări, după invazia din Ucraina.

UPDATE 07.31 Autorităţile ucrainene au descoperit o nouă groapă comună, în apropierea unei benzinării, la Buzova, un sat eliberat din apropierea Kievului.

UPDATE 06:35 Ministerul britanic al Apărării a declarat că au fost descoperite gropi comune, după retragerea trupelor ruse din nordul Ucrainei. Mai mult, există dovezi că au fost folosite scuturi umane şi că ruşii au folosit dispozitive explozive improvizate (IED).

 "Plecarea Rusiei din nordul Ucrainei lasă dovezi ale ţintirii disproporţionate a noncombatanţilor, printre care prezenţa gropilor comune, folosirea fatală a ostaticilor ca scuturi umane şi minarea infrastructurii civile", a declarat deminitarul.  

Cinci civili au fost ucişi în Doneţk, în timpul bombardamentelor.

UPDATE 06:15 Peste 4.500 de persoane au fost evacuate, sâmbătă (9 aprilie), prin coridoarele umanitare, din oraşele din Ucraina afectate grav de bombardamente. Din Mariupol şi Berdiansk, 3.425 de persoane au plecat la Zaporojie cu maşina sau autobuzul.  529 de locuitori din Melitopol au fost, de asemenea, evacuaţi.

UPDATE 00:33 99 de persoane rănite în timpul atacului cu rachete asupra gării Kramatorsk au fost evacuate. Cei 80 de adulţi şi 19 copii au ajunsla Dniptro şi Kiev.

52 de persoane au murit în urma atacului de vineri.

Boris Johnson a fost în vizită la Kiev foto: AFP
Boris Johnson a fost în vizită la Kiev foto: AFP

Cronica războiului din Ucraina

Click! a scris zilnic, în timp real, despre evenimentele din Ucraina. Urmăriți live evenimentele și tot ce s-a întâmplat încă de la izbucnirea războiului dintre Ucraina și Rusia.

LIVE TEXT Boris Johnson, vizită-surpriză la Kiev. S-a plimbat pe străzile oraşului, alături de Volodimir Zelenski

LIVE TEXT Oficial american: Putin, prost informat despre mersul războiului. SUA trimit în Ucraina 100 de drone ucigaşe

LIVE TEXT Atrocități în Bucha, Irpin și Mariupol. Joe Biden, despre Putin: «Tipul ăsta este brutal»

LIVE TEXT Război în Ucraina. Trupele ruse au capturat 11 primari ucraineni și l-au executat pe unul dintre aceștia. UE promite noi sancțiuni

LIVE TEXT Trupele ucrainene au recucerit regiunea Kiev. Cine cere emiterea unui mandat de arestare pentru Putin

LIVE TEXT Volodimir Zelenski a demis doi șefi de securitate, care ar fi «trădători». 11 localități din Herson, eliberate de armata ucraineană

LIVE TEXT Putin ameninţă că livrările de gaze naturale urmează să fie oprite vineri: «Plătiți în ruble sau oprim gazul»

LIVE TEXT Oficial american: Putin, prost informat despre mersul războiului. SUA trimit în Ucraina 100 de drone ucigaşe

LIVE TEXT Armata Ucrainei a ucis 17.000 de soldați ruși de la începutul invaziei. 586 tancuri au fost distruse

LIVE TEXT O nouă rundă de negocieri ruso-ucrainene în Turcia, de luni până miercuri

LIVE TEXT Rușii au preluat controlul asupra oraşului ucrainean Slavutici și l-au arestat pe primar. Kiev şi Liov, atacate

LIVE TEXT NATO a decis activarea sistemelor de protecție împotriva armelor chimice, biologice și nucleare. Ucraina primește și ea acest tip de echipament

LIVE TEXT Ziua 10 de război în Ucraina. Zelenski cere sancţiuni mai dure pentru Rusia. A treia rundă de negocieri, luni

LIVE TEXT Un fragment de rachetă, în curtea casei prezidențiale a lui Zelenski: «M-ați ratat»

LIVE TEXT Explozii puternice în Kiev. Putin, dispus să discute cu Ucraina la Minsk. Rusia ameninţă Suedia şi Finlanda

LIVE TEXT Război în Ucraina. Armata rusă a bombardat orașul Kiev

LIVE TEXT Un soldat rus și-a predat tancul forțelor ucrainene. Ce beneficii a primit la schimb

LIVE TEXT Kremlin: «Rusia ar folosi arme nucleare doar dacă existenţa i-ar fi ameninţată»

LIVE TEXT Zelenski: «Nu vom accepta niciun ultimatum». A avut loc primul schimb dintre Rusia şi Ucraina

LIVE TEXT Rușii au bombardat o școală în care se adăposteau 400 de copii, femei și bătrâni. Una dintre cele mai mari uzine metalurgice din Europa, distrusă

LIVE TEXT Ucraina a pierdut accesul la Marea Azov. Zelenski solicită negocieri cu Putin. «E timpul să ne întâlnim»

LIVE TEXT Mii de oameni au sărbătorit la Moscova anexarea Crimeei. Putin, o nouă convorbire cu Macron

LIVE TEXT Ziua 22 de război. Joe Biden, despre Vladimir Putin: «Dictator ucigaș». SUA și UE acuză Rusia de «crime de război»

LIVE TEXT Ziua 21 de război. Teatrul și piscina publică din Mariupol, bombardate de ruși. „Aici sunt numai femei însărcinate și mame cu copii mici”

LIVE TEXT Ziua 20 de război. Cel mai mare spital din Mariupol, capturat de ruşi. 400 de oameni sunt ostatici. Ploaie de bombe în Kiev

LIVE TEXT Ziua 19 de război. Negocierile au luat pauză până marţi. Noi explozii în Harkiv, oraș distrus complet de ruși. Două persoane, ucise

LIVE TEXT Ziua 18 de război. Bombardamente intense în Karkov. Negocieri online între ruși și ucraineni, luni.

LIVE TEXT Ziua 17 de război. «Putin este în continuare hotărât să îşi atingă obiectivul în Ucraina». Macron şi Scholz îi cer un armistițiu imediat. 

LIVE TEXT Ziua 16 de război. Rusia încearcă să atragă Belarus în război? Provocarea denunțată de armata ucraineană

LIVE TEXT Ziua 15 de război. Mesajul lui Putin despre «paşii neprietenoşi» făcuţi de Occident. Nici un rezultat după negocierile de joi

LIVE TEXT Două săptămâni de război în Ucraina. Maternitatea din Mariupol, bombardată. Zelenski cere negocieri directe cu Putin

LIVE TEXT Ziua 13 de război în Ucraina. Rutele pentru evacuarea civililor, deschise. SUA suspendă importurile de energie din Rusia

LIVE TEXT Ziua 12 de război în Ucraina. Cum s-a încheiat cea de-a treia rundă de negocieri între Rusia și Ucraina

LIVE TEXT Ziua 11 de război în Ucraina. Proteste la Moscova şi în oraşele ucrainene ocupate. Rusia face ameninţări, inclusiv la adresa României

LIVE TEXT. Primarul Vitali Kliciko: "Kievul este încercuit. Toate căile de acces sunt blocate"

LIVE TEXT A șaptea zi de război în Ucraina. Peste 2.000 de civili au murit. Primarul Kievului se pregătește pentru un atac masiv asupra capitalei

LIVE TEXT A șasea zi de război. Turnul TV din Kiev, atacat cu rachete rusești. 5 persoane au murit

LIVE TEXT A cincea zi de război în Ucraina. S-au încheiat negocierile din Belarus. Explozii puternice în Kiev

LIVE TEXT Rusia și Ucraina au ajuns la un acord privind civilii. Va avea loc o a treia rundă de negocieri

LIVE TEXT Rușii au atacat cea mai mare centrală nucleară din Ucraina. Zelenski avertizează asupra unui dezastru nuclear

LIVE TEXT A început războiul în Ucraina! Atac la 50 de km de România. 57 de morţi şi 169 de răniţi. Reacţia lui Joe Biden

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

image
image
image
image
image
image
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net