Au fost cele mai devastatoare inundații din istoria României! Aproape toată țara a fost afectată

11 octombrie 2024 18:24   Fapt divers

Din păcate, țara noastră nu este străină de inundații devastatoare. De-a lungul deceniilor, nenumărați oameni și-au pierdut casele din cauza apelor, iar mulți chiar și-au pierdut și viața. Însă, nici chiar până în ziua de azi țara noastră nu s-a confruntat cu inundații la fel de devastatoare precum cele din 1970.

Inundațiile din anul 1970 rămân, chiar și astăzi, unul dintre cele mai tragice momente din istoria țării noastre, atunci când vine vorba despre dezastre naturale. Acestea au afectat aproape întreaga țară, chiar și județe în care, până la acel moment, nu mai fuseseră înregistrate inundații. 

Mai precis, nu mai puțin de 95% dintre județele României s-au confruntat cu aceste viituri puternice, potrivit historia.ro. Dezastrul s-a petrecut în trei valuri, între 12 și 15 mai, între 23 și 25 mai, în timp ce ultimul episod de inundații s-a petrecut între 11 și 13 iunie.

Aproape toată țara a fost afectată de viituri

În acel an, în mai 1970, în țara noastră a plouat cât în 54 de ani, iar media precipitațiilor pe țară au fost de 135,8 l/mp. Mai multe recorduri individuale din acea perioadă rămân în picioare și astăzi

De exemplu, la Cluj, precipitațiile au fost de 168,4 l/mp, 166,2 l/mp la Timișoara, iar la Târgu Mureș, cantitatea de precipitații a fost de 187,2 l/mp. Luna mai din 1970 a fost și foarte răcoroasă, media pe țară fiind de doar 12,5 grade Celsius.

Un milion de hectare de pământ s-au aflat sub ape

În urma viiturilor, nu mai puțin de 85.000 de case au fost afectate, iar un milion de hectare de pământ s-au aflat sub ape. Iar în ce privește numărul de victime, cel puțin 180 de oameni și-au pierdut viața, sau au dispărut în urma inundațiilor

La acel moment, România nu era pregătită pentru astfel de inundații, iar autoritățile au construit rapid mii de locuințe noi, în locul celor distruse de ape. Inundațiile din țara noastră au fost atât de puternice, încât chiar și presa de dincolo de hotare, din țări precum Franța și Statele Unite, au scris despre cele întâmplate aici.

Mai multe