BNR lansează o nouă monedă din aur. Iată cât valorează

7 februarie 2023 17:35   Fapt divers

Banca Națională a României lansează, începând de astăzi, 7 februarie, o nouă monedă de aur ce marchează 150 de ani de la nașterea fostului prim-ministru al României, Iuliu Maniu.

Cum arată moneda?

Moneda are diametrul de 35 mm și greutatea de 31,193 grame. Aversul monedei afișează Palatul Adunării Deputaților din București în perioada interbelică. În plus, cuvântul „România” este scris în formă de arc de cerc, iar sub text se observă anul de „2023” și bineînțeles, stema țării. La fel ca orice altă moneda, aici se află și valoarea nominală care este de 500 de lei.

Reversul prezintă portretul, numele și semnătura lui Iuliu Maniu, respectiv anii în care el a trăit, „1873" şi „1953”.

Aceste monede vor veni ambalate în capsule de metacrilat transparent. Ele vor fi însoțite de broșuri de prezentare și de certificate de autenticitate, care sunt redactate în mai multe limbi, română, engleză și franceză. Pe aceste certificate vor apărea semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 piese

BNR anunță că prețul de vânzare al monedei din aur este de 14.500 de lei. În preț sunt incluse broșurile, certificatele de autenticitate și TVA-ul.

Monedele de aur vor putea circula exclusiv pe teritoriul României. Ele sunt lansate în circuit numismatic în sucursalele regionale ale Băncii Naționale Române din București, Cluj, Iași, Constanţa, Dolj și Timiș.

Citește și - Moment istoric! Republica Centrafricană, prima țară africană care trece la moneda virtuală

Despre Iuliu Maniu

Iuliu Maniu s-a născut în 8 ianuarie 1873, în Șimleu Silvanieijudețul Sălaj și a fost unul dintre cei mai prestigioși oameni politici din istoria României. Cariera sa politică a durat 56 de ani. El a luptat pentru drepturile românilor din Transilvania și a fost făuritorul Marii Uniri din 1918. Mai mult, a fondat Partidul Național Țărănesc și a fost prim-ministru de trei ori, potrivit Adevărul.

Iuliu Maniu a fost numit „Sfinxul de la Bădăcin“ pentru că a dus lupte neîncetate împotriva asupririi austro-ungare Ardealului. De asemenea, s-a opus dominației lui Ionel Brătianu în viața politică, dar și a sovietizării ţării de către autorităţile comuniste. Bădăcin este localitatea în care acesta a crescut și unde s-a retras la maturitate pentru a se odihni.

La început, l-a susținut pe Carol I și își dorea să revină pe tron, dar când a manifestat tendinţe autoritare împotriva principiilor democratice, Maniu nu a ezitat sub nicio formă să se angajeze într-o nouă luptă de opoziție.

A fost trimis la închisoarea Malmaison din Calea Plevnei, iar în timpul detenției a avut o atitudine demnă și nu s-a lăsat intimidat de presiunile anchetatorilor care încercau să afle dacă a participat la complotul împotriva statului român.

A fost transferat la închisoarea din Galați, apoi la cea din Sighet. După șase ani de detenție, starea lui de sănătate se agravase, nu mai putea mânca  și merge fără ajutor. La închisoarea din Sighet s-a stins din viață, în data de 5 februarie 1953, la vârsta de 80 de ani.

El va rămâne în conștiința publică drept liderul permanent al opoziției.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!     

Mai multe