Cadoul uriaș pe care Nicolae Ceaușescu i l-a făcut Nadiei Comăneci! Cine s-a opus

5 octombrie 2024 10:21   Fapt divers

Nicolae Ceaușescu i-a oferit un cadou substanțial Nadiei Comăneci, după ce aceasta a primit prima notă de 10 din istoria gimnasticii mondiale la Olimpiada de la Montreal. Ceaușescu s-a certat cu șefii partidului comunist pentru ca Nadia să poată să fie premiată. Leonte Răutu, care era responsabil cu propaganda, nu a fost de acord ca Nadia să primească titlul de Erou al Muncii Socialiste din cauza că era prea tânără.

Nadia a fost premiată de Ceaușescu 

Nadia a fost premiată cu suma de 100.000 de lei, la decizia lui Nicolae Ceaușescu, în ciuda faptului că unii membri din conducerea partidului nu erau de acord cu această recompensă. Nadia a devenit astfel cea mai tânără persoană care a primit aceste onoruri în România.

În cadrul unei discuții din Comitetul Politic Executiv al PCR, s-a dezbătut acordarea titlului de Erou al Muncii Socialiste pentru Nadia Comăneci, în urma succesului ei de la Jocurile Olimpice din 1976.

Leonte Răutu a sugerat că, din cauza vârstei tinere, titlul nu ar fi adecvat, dar Nicolae Ceaușescu a insistat că performanța ei, nu vârsta, este ceea ce contează. Elena Ceaușescu a susținut că această distincție ar trebui acordată, evidențiind succesul extraordinar al Nadiei. În final, s-a decis acordarea titlului și a unei recompense financiare substanțiale atât pentru Nadia, cât și pentru antrenorii ei, Bela și Marta Karolyi.

Cine s-a opus acordării titlului de Erou al Muncii Socialiste 

Leonte Răutu, era membru al CC și responsabil cu propaganda, a spus: „Noi am repurtat un succes foarte frumos, iar Nadia Comăneci a fost principala eroină. Nu mi se pare indicat să se confere titlul dErou al Muncii Socialiste unui copil de 14 ani. Putem să-i acordăm o distincție mare, dar nu erou.” Nicolae Ceaușescu: „Aici nu este vorba de vârstă, ci de ceea ce a realizat.”

Ilie Verdeț: „Lui Diba (n.r. - Vasile Diba, caiacist român medaliat cu aur la Montreal) i-am dat Ordinul Muncii clasa I-a.” Nicolae Ceaușescu: „Nadia s-a comportat excelent, iar Diba nu este la nivelul ei.”

Elena Ceaușescu: „Trebuie să scoatem acest lucru în evidență.” Ilie Verdeț: „Dacă am dat la țărani, la activiști, se poate da și în domeniul sportului. Nimeni nu a luat 6 medalii la Olimpiadă.”

Stenograme din discuția Comitetului PCR

Nicolae Ceaușescu: „Gimnastică făcută de fetele noastre s-a transformat într-o artă.” Leonte Răutu: „Eu m-am referit la caracterul distincției.”

Elena Ceaușescu: „Se dă pentru muncă.” Richard Winter, membru al Comitetului Central a sugerat ca antrenorii trebuie să fie și ei răsplătiți. Nicolae Ceaușescu: „Să-i dăm lui Bela 30.000 și soției 20.000.”

Elena Ceaușescu: „Să fie 50.000, deci jumătate cât primește Nadia.” Nicolae Ceaușescu: „Să-i dăm și soției lui Bela o Skoda. El să ia o Dacie 1300 și ea o Skoda. Să vedem și pentru Simionescu Mariana.”

Mai multe