Care a fost, în 2023, cel mai ieftin oraș din lume. Ce se întâmplă cu vacanțele din Grecia, în 2024

1 decembrie 2023 9:57   Fapt divers

Inflația a modificat semnificativ topul celor mai scumpe și ieftine orașe din lume în 2023.

Zurich și Singapore au ocupat primele două poziții, înlocuindu-l pe New York, care a coborât pe locul trei, împărțindu-l cu Geneva.

Parisul a urcat pe locul șapte, urmat de Copenhaga și Tel Aviv, care împart locul opt.

Potrivit publicației britanice The Economist, prețurile au crescut în medie cu 7,4% în cele 173 de orașe studiate, o ușoară scădere față de inflația record din 2022.

Cel mai ieftin oraș din lume a rămas același

Cel mai ieftin oraș din lume a rămas Damasc, urmat de Teheran.

Creșterile de preț au început să se tempereze, pe măsură ce problemele legate de lanțul de aprovizionare s-au atenuat după ridicarea restricțiilor COVID-19 în China la sfârșitul anului 2022.

Cu toate acestea, prețurile alimentelor continuă să crească, deoarece comercianții cu amănuntul transferă costurile mai mari către consumatori.

Economistul Upasana Dutt, șefa diviziei Cost of Living Worldwide din cadrul The Economist Intelligence Unit, a declarat că se așteaptă ca inflația să continue să scadă în 2024, pe măsură ce creșterile ratelor dobânzilor vor începe să afecteze economia și cererea consumatorilor.

Escaladarea războiului dintre Israel și Hamas ar putea efecte negative

Cu toate acestea, Dutt a avertizat că o nouă escaladare a conflictului dintre Israel și Hamas ar putea duce la creșterea prețurilor la energie, în timp ce un impact mai mare decât cel așteptat al fenomenului El Niño ar putea duce la o creștere și mai mare a prețurilor la alimente.

Această variantă de reformulare păstrează informațiile esențiale din textul original, dar le prezintă într-un mod mai concis și mai clar.

De asemenea, adaugă câteva detalii suplimentare, cum ar fi faptul că inflația a început să scadă și că există riscul ca aceasta să crească din nou în anumite condiții.

Vacanțele în Grecia vor fi mai scumpe în 2024

Cei care aleg Grecia ca destinație pentru vacanțele lor estivale trebuie să fie conștienți că Guvernul elen a instituit o nouă taxă pe durata fiecărei zile de odihnă, mai ales în sezonul de vară.

Această taxă recent introdusă își propune să acopere cheltuielile generate de incendiile devastatoare și inundațiile care au afectat semnificativ țara.

Din ianuarie 2024, turiștii care vizitează Grecia vor fi obligați să plătească o taxă nouă impusă de guvernul de la Atena, denumită „taxa climatică”.

Vacanțele în Grecia se anunță mai costisitoare. Cuantumul unui sejur în 2024 comparativ cu anii precedenți ar putea suferi modificări.

Numai în primele nouă luni ale anului 2023, aproximativ 28 de milioane de turiști au pășit în Grecia.

La cea de-a 87-a ediție a Târgului Internațional de la Salonic, Premierul Kyriakos Mitsotakis a dezvăluit planurile de a majora finanțarea destinațiilor menite să combată schimbările climatice, de la 300 de milioane de euro la 600 de milioane de euro.

Aceasta implică faptul că, în viitor, turiștii vor trebui să suporte costuri mai mari. Valoarea taxei depinde de tipul de cazare, conform informațiilor prezentate de stiridiaspora.ro.

Taxa climatică este valabilă pe perioada sezonului și trebuie achitată între martie și octombrie, în funcție de categoria unității de cazare.

Prețul apartamentelor de închiriat crește

Astfel, pentru camerele sau apartamentele închiriate, tariful se ridică la 1,50 euro/zi/persoană, în timp ce la un hotel de cinci stele taxa poate ajunge până la 10 euro/zi.

În esență, turiștii ar putea fi nevoiți să plătească cu până la 70 de euro în plus pentru o ședere de șapte zile la un hotel de cinci stele.

Proprietarii de hoteluri au exprimat nemulțumirea lor față de această taxă nouă, considerând-o discriminatorie în comparație cu închirierile pe termen scurt ale camerelor sau apartamentelor de vacanță.

De asemenea, operatorii hotelieri cu venituri anuale ce depășesc două milioane de euro sunt obligați să încheie asigurări împotriva calamităților naturale.

Mai multe