Casa Sclavilor, unul dintre cele mai tragice locuri din lume. Povestea dramatică a insulei vizitate de Iohannis

22 noiembrie 2023 20:50   Fapt divers

Vreme de trei secole și jumătate, de la aproximativ 1500 la 1850, zeci de milioane de sclavi au fost răpiți din toată Africa și aduși pe o mică insulă situată în largul coastei Dakar, Senegal, la doar 2 km în larg. Aceasta era Insula Gorée. Președintele Klaus Iohannis a vizitat, miercuri, Casa Sclavilor, clădirile unde erau ținuți în condiții inumane sclavii înainte de a fi vânduți în America.

Gorée este o mică insulă situată în largul coastei Dakar, Senegal, la doar 2 km în larg. Din secolul al XV-lea până în secolul al XIX-lea a fost cel mai mare centru de comerț cu sclavi de pe coasta africană. Deși, în prezent, insula are aproximativ 1.300 de locuitori și este un loc foarte liniștit, în trecut, milioane de sclavi au trecut prin insulă spre drumul lor către America.

Tranzacțiile se realizau în așa numitele „Casa de Sclavi”, 28 la număr, construite de olandezi în 1776. Ulterior, acestea au fost transformate în muzee și pot fi vizitate de puținii turiști care se încumetă să ajungă în această parte a lumii. La parterul unei asemenea clădiri erau ținuți între 15-20 sclavi bărbați, iar într-o altă parte a cesei se aflau celulele pentru femei și copii. Prizonierii stăteau așezați cu spatele la perete, legați în jurul gâtului și a brațelor, în jur de trei luni, până venea cineva să îi achiziționeze.

Erau hrăniți o dată pe zi și li se permitea să meargă la toaletă. Condițiile erau unele îngrozitoare și de neimaginat pentru zilele noastre. Astăzi, insula Gorée continuă să servească ca o amintire a exploatării umane și ca un sanctuar pentru reconciliere.

Klaus Iohannis a vizitat Casa Sclavilor

Preşedintele Klaus Iohannis a vizitat, miercuri, Insula Goree din Senegal, patrimoniu UNESCO şi fost avanpost al comerţului cu sclavi. „Istoria nu putem să o schimbăm, dar putem să tragem învăţăminte importante de aici şi istoria tristă, inumană şi imorală pe care a avut-o acest loc trebuie să ne inspire să ne implicăm, noi, politicienii, efectiv pentru a învăţa din acest trecut trist să construim un viitor mult mai bun pentru oameni.

Probabil, cel mai important lucru care se poate învăţa de aici este că trebuie să ne implicăm şi să luptăm pentru drepturile omului, fiindcă toţi suntem egali şi, în acelaşi fel, cred că este extrem de important să învăţăm să ne respectăm reciproc, fiindcă nu este suficient să ne considerăm egali, trebuie să ne considerăm şi respectaţi unii faţă de ceilalţi. Vă doresc să păstraţi acest monument al unei istorii triste şi prin cei care vă vizitează să reuşiţi pentru comunitatea dumneavoastră, pentru comunitatea africană să construiţi un viitor mult mai luminos”, a declarat şeful statului, după vizita la Casa de sclavi, relatează Digi24.ro.

Mai multe