Insula care arată ca o amprentă digitală gigantică. Unde se află locul unic în lume

Știai că există un loc unic care seamănă cu o amprentă umană? Nu, nu e o glumă. Această insulă din Croația este acoperită de o serie de ziduri din piatră dispuse în așa fel încât, de sus, pare să fie o amprentă digitală uriașă. Este vorba despre insula Bavljenac, cunoscută și sub numele de Baljenac.

Baljenac, insula care arată precum o amprentă uriașă / Foto: Captură video
Baljenac, insula care arată precum o amprentă uriașă / Foto: Captură video

Situată în largul coastei Croației, în Marea Adriatică, Baljenac este o insulă mică acoperită de o serie de ziduri de piatră, 23 de kilometri, care o fac să pară o amprentă uriașă atunci când este văzută de sus. Poate că îți dă impresia că arată ca un labirint străvechi, dar, de fapt, acești pereți au fost ridicați pentru a proteja culturile agricole de vânt.

Insula Bavljenac, cunoscută și sub numele de Baljenac, este nelocuită și se întinde pe o suprafață de 0,14 km pătrați, dar zidurile de piatră, dacă ar fi unite, măsoară o lungime de 23 km. Localnicii de pe insula aflată în apropiere, Kaprije, fac aici agricultură și au ajuns la concluzia că aceste ziduri le vor proteja culturile de vânt.

Și, în ciuda faptului că este o tehnică folosită și în alte părți ale Europei, cum ar fi Marea Britanie sau Irlanda, în niciun alt loc zidurile nu arată la fel de interesant ca pe insula Baljenac. Se crede că cea mai mare parte a rețelei de ziduri din piatră a fost ridicată în secolul al XIX-lea. Dar, atât Baljenac cât și Kaprije au fost refugii sigure pentru creștini în timpul cuceririlor otomane din secolele al XVI-lea și al XVII-lea, astfel că o parte din ziduri ar putea fi mai vechi, relatează OddityCentral

Cu toate că locul este unul magnific, accesul pe insulă este imposibil pentru că nu există dig sau port, dar, cei care doresc să viziteze destinația unică pot face un tur cu barca în jurul insulei. Pereții de piatră sunt protejați din 2018 ca parte a Listei UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
loc de munca, 700 de lei pe zi, freepik jpg
miel pixabay jpg
man at supermarket jpg
Kate Middleton si Printesa Charlotte jpg
primarul orasului vascau din bihor florin porge nu va mai putea candida pentru un nou mandat jpeg
urs freepik jpg
Locul din orașul Slănic, Prahova, unde s-a stabilit un perimetru de siguranță în urma surpării unei străzi. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
focsa si sotia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net