Ce au descoperit experții în scrisoarea împăratului Carol al V-lea. Codul secret a fost descifrat cu greu după cinci secole
Un cod vechi de cinci secole a fost descifrat de o echipă de cercetători din Franța, care au reușit, astfel, să descopere un complot francez, prin care se încerca uciderea împăratului Sfântului Imperiu Roman și Rege al Spaniei, Carol al V-lea.
Carol al V-lea a fost, fără doar și poate, unul dintre cele mai influente personaje istorice ale secolului XVI, iar destinul întregului continent european a fost în mâinile sale. De-a lungul domniei sale de 40 de ani, împăratul a domnit peste teritorii vaste din Europa de Vest, cât și din America. Iar o echipă de cercetători din Franța, de la laboratorul din Loria, a reușit să descifreze o epistolă scrisă în 1547, chiar de către împărat, către ambasadorul său din Franța.
Experții au avut nevoie de 6 luni pentru a sparge codul folosit, iar specialiștii au putut afla că în scrisoare este menționat chiar și un complot de asasinare a împăratului, care ar fi fost pregătit în Franța. Relațiile dintre Carol al V-lea și Francis I, suveranul francez, erau tensionate, iar ambii au încercat prin orice mijloace să slăbească puterea celuilalt.
Experții au avut nevoie de 6 luni pentru a descifra scrisoarea
Experții care au descifrat codul și-au dat seama că în scrisoare existau familii distincte de 120 de simboluri, iar Carol al V-lea chiar înlocuise unele cuvinte întregi cu doar un singur simbol. În plus, vocalele care urmau consoanelor fuseseră, de asemenea, înlocuite cu simboluri, specialiștii speculând că ar fi putut exista o inspirație din limba arabă, pentru acest cod.
Scrisoarea împăratului către Jean de Saint-Mauris a supraviețuit în colecția bibliotecii Stanislas, Nancy, vreme de 5 secole. Cecile Pierrot, criptograful care a făcut tot posibilul pentru a descifra textul, a auzit pentru prima dată despre existența acestui document în anul 2019.
Cu toate acestea, el nu a reușit să găsească scrisoarea decât în 2021, mărturisind că munca de descifrare a fost laborioasă și de lungă durată. Acum, cercetătorii speră să mai găsească și alte scrisori de acest fel, pentru a putea înțelege mai bine domnia lui Carol al V-lea.