Ce legume putem planta în luna noiembrie? Sfaturile de aur date de grădinarii cu experiență

20 octombrie 2024 4:00   Fapt divers

Deja ne apropiem cu pași repezi de luna noiembrie, iar deși cei mai mulți români își pot imagina că munca din grădină a ajuns, în sfârșit, la final, acest lucru nu este tocmai adevărat! Chiar și în penultima lună din an putem planta diferite plante aromatice și legume delicioase!

Încet-încet începem să ne apropiem de finalul de an, iar în luna noiembrie, mulți dintre români își pot imagina că grădinile devin un loc liniștit, unde în afară de curățenie nu prea se mai face nimic. Cu toate acestea, cei care chiar au propria curte știu că lucrurile stau cu totul altfel, iar până și penultima lună din an poate fi una destul de aglomerată!

Dacă știm ce să plantăm în luna noiembrie vom începe sezonul următor cu un avans considerabil în fața vecinilor noștri, iar în timp ce alții de abia încep lucrul, noi deja vom avea produse proaspete în grădină. Iar primul lucru pe care îl putem planta în noiembrie este ceapa și usturoiul verde!

În noiembrie putem planta ceapă și usturoi verde

Trebuie să știm că atât ceapa, cât și usturoiul verde, trebuiesc plantate în șanțuri, la o distanță de aproximativ 5 centimetri unul de celălalt. Șanțul trebuie să fie îndeajuns de adânc pentru a proteja plantele de îngheț, iar dacă avem un sol argilos, recolta va fi și mai bună!

Pe lângă ceapă și usturoi verde, în luna noiembrie mai putem planta și pătrunjel! Indiferent de varianta sa, fie că este cel de frunze, ori cel de rădăcină, pătrunjelul poate fi plantat chiar și în apropierea iernii. Iar partea cea mai bună este faptul că recolta noastră va apărea în următoarele 4 – 6 săptămâni!

Ce putem planta în grădină în luna noiembrie

Varza kale este o altă vedetă a lunii noiembrie. Cum acest sortiment de varză este foarte rezistent în fața frigului, este alegerea perfectă pentru această parte a anului! De obicei, varza ajunge la maturitate în doar 50 de zile, dar dacă nu se întâmplă nimic în această perioadă trebuie să lăsăm varza în pace, deoarece este posibil ierneze și să înverzească în primăvară.

Iar, nu în ultimul rând, în noiembrie putem planta și muștar! Frunzele acestuia au un gust picant și fie le putem savura crude, fie le putem utiliza în diverse rețete, mai ales dacă au carne! Frunzele de muștar sunt gata în doar 30 de zile, iar dacă ne dorim o recoltă bogată, putem apela la aceste plante și legume, chiar și în luna noiembrie!

Mai multe