Ce origini etnice au avut reginele României? Nu mulți români mai știu astăzi acest detaliu

29 septembrie 2024 8:04   Fapt divers
Ultima actualizare:

Perioada monarhiei în România a fost una fascinantă, în care țara noastră a trecut prin schimbări majore. De la conflictele militare care au marcat soarta națiunii și până la curentele culturale care au apărut în țara noastră în această perioadă, România s-a schimbat profund, într-o perioadă de timp relativ scurt. Iar atunci când vine vorba despre influențe culturale, nu putem să nu pomenim și despre originile etnice fascinante ale reginelor României.

Deja știm cu toții faptul că Regele Carol I venea din Germania, fiind un prinț al dinastiei Hohenzollern-Sigmaringen. Poate că un detaliu fascinant, o coincidență destul de neașteptată a istoriei, este și faptul că România nu a fost singura țară balcanică care a apelat la regi germani, în acea perioadă.

Atât Bulgaria, cât și Grecia, au avut, din diferite motive, regi veniți din Germania. Însă, revenind la țara noastră, perioada monarhiei a fost una marcată de schimbări profunde, iar atunci când vine vorba despre influențe culturale și etnie în acele vremuri, chiar și reginele României devin un subiect fascinant.

Toate trei reginele României au avut origini străine

Practic, putem vorbi despre trei regine în țara noastră, prima dintre ele fiind Elisabeta, soția lui Carol I, care, la fel ca soțul ei, avea origini germane. Ea s-a născut în 1843 în Ducatul Nassau (care avea să devină parte a Germaniei destul de curând), iar numele ei la naștere era Elisabeth Pauline Ottilie Luise zu Wied. În 1869, ea se căsătorește cu Carol, iar în 1881, devine prima regină a României.

A doua regină din istoria noastră este faimoasa Maria, care provenea din Regatul Unit. La naștere, numele ei era Marie Alexandra Victoria de Saxa Coburg și Gotha, fiind chiar nepoate Reginei Victoria, care a domnit vreme de 64 de ani peste Regatul Unit. Maria și Ferdinand se căsătoresc în 1893, iar istoria o va aminti drept poate cea mai faimoasă regină a României.

Ce origini au avut reginele României

Iar în ce o privește pe ultima regină a României, Elena (mama Regelui Mihai), ea s-a născut la Atena, însă avea tot origini germane. Ea făcea parte din familia regală Glücksburg, care domnea în Grecia în acea perioadă.

Astfel, putem vedea că istoria a făcut ca reginele țării noastre să aibă în spate origini străine. Iar având în vedere faptul că o căsătorie în cele vremuri avea un puternic caracter politic, nu surprinde pe nimeni faptul că regii români au dorit să întărească prezența României pe plan internațional prin căsătorii.

Mai multe