Ce s-a întâmplat cu prima pisică trimisă în spațiu de NASA, după ce a revenit pe Pământ? Povestea uitată a lui Felicette. VIDEO
Majoritatea au auzit de cățelușa Laika, un maidanez de pe străzile Moscovei, primul animal trimis în spațiu. Și totuși, nu la fel de cunoscută este Felicette, o pisică luată de pe străzile din Paris, prima felină trimisă în spaţiu.
Toată lumea știe despre Laika, cățelușa trimisă în spațiu de către sovietici, pe 3 noiembrie 1957, la bordul capsulei Sputnik 2. Ulterior, americanii au „răspuns” lansând primul cimpanzeu, pe nume Ham, pe 31 ianuarie 1961. Da nu multă lume a auzit de Felicitte. În speranța că vor concura cu SUA și URSS în cursa spațială, pe data de 18 octombrie 1963, francezii au trimis în spaţiu prima pisică.
Felicette cântărea doar cinci kilograme și jumătate și își petrecuse cea mai mare parte a vieții pe străzile din Paris. A fost una dintre cele 14 antrenate de oamenii de știință francezi pentru zborurile în spațiu, potrivit skynightmagazine.com.
Oamenii de ştiinţă au eutanasiat-o
Era data de 18 octombrie 1963 când Felicitte, aflată în racheta Veronique AG1 în Algeria, a fost trimisă la o altitudine de 157 de km, unde a petrecut 12 minute în spaţiu şi s-a întors vie pe Pământ. Însă, la câteva luni, oamenii de ştiinţă au eutanasiat-o ca să poată studia efectele zborului spaţial pe corpul ei.
Pisica-astronaut nu a ajuns nici pe departe la fel de cunoscută precum primul câine în spaţiu, Laika. Dimpotrivă, când s-au emis timbre în memoria acelei călătorii, i-a fost greşit numele în Felix. Și cum francezii nu au lansat niciodată oameni în spațiu, ulterior au colaborat cu Agenția Spațială Europeană, realizările lor timpurii s-au estompat alături de cele rusești și americane. Ca atare, povestea lui Felicette a fost uitată încet.
Până și francezii au uitat de ea. Când au apărut o serie de ștampile în onoarea zborului spațial al lui Felicette, ei au portretizat-o accidental ca pe un mascul pe nume Felix, la fel cum a făcut-o inițial mass-media.