Ce să nu faci niciodată dacă ești atacat de câini. Greșeala care îți pune viața în pericol

22 ianuarie 2023 12:10   Fapt divers
Ultima actualizare:

După tragedia de sâmbătă din zona Lacul Morii, unde o femeie de 44 de ani a fost sfâșiată de câini, un cunoscut dresor explică ce să nu faci niciodată dacă te afli într-o astfel de situație. Hai să vedem care este greșeala care îți pune viața în pericol.

Trebuie precizat din start că majoritatea câinilor au devenit agresivi, potrivit dresorilor, tot din cauza oamenilor, după ce au fost provocaţi, loviţi, bruscaţi.

Câinii care atacă își păzesc teritoriul, iar în anumite perioade, precum cele de împerechere, își protejează și partenera.

Câinii latră pentru a-și apăra teritoriul, pentru a determina persoana respectivă să plece de pe teritoriul lor, iar dacă persoana respectivă continuă să alerge, animalele consideră că lătratul a avut efect.

Astfel, devin mai îndrăznețe, mai agresive și își vor urmări și ataca ținta. De aceea, cel mai important lucru este ca, atunci când suntem în preajma unor câini agresivi, să nu fugim niciodată“, spune unul dintre cei mai cunoscuți dresori din lume, Cesar Milan, protagonistul show-ului „Cesar și câinii” de pe National Geographic, conform cesarway.com.

Nu trebuie să intri în panică atunci când ești atacat de câini

Dacă te confrunți cu un câine agresiv, este foarte important să nu intri în panică și să rămâi calm, ne sfătuiește dresorul.

„De asemenea, evită contactul vizual direct cu animalul. Încearcă să stai ușor în lateral, nu te vei afla în totalitate în câmpul vizual al animalului. Odată ce ai reușit să rămâi calm, revendică-ți propriul teritoriu.

Dacă ai cu tine o poșetă, un rucsac, o umbrelă, o sacoșă, un băț, pune obiectul în fața ta, între tine și câine, pentru a fi mai stăpân pe teritoriul tău. Limbajul corporal îi va transmite animalului mesajul: «Nu vreau spațiul tău, vreau doar acest spațiu în care mă aflu»“, spune expertul, conform Adevărul.

Cum se pot proteja cei care aleargă?

Aceste persoane intră în categoria cu cel mai mare risc, deoarece pot fi atacați atât de rapid, încât nu vor avea nici cea mai mică șansă să reacționeze. Totuși, dacă reacționează rapid, este bine să dea câinelui ceva să muște: o mânecă de la tricou sau hanorac.

Dacă animalul ia momeala, lasă-l să tragă, scoate ușor articolul de îmbrăcăminte și lasă-i-l, apoi pleacă din zonă. Faptul că a prins ceea ce el crede că este o bucată din tine îi poate distrage atenția suficient de mult pentru ca tu să pleci.

Este o măsură bună de siguranță să ai un astfel de obiect vestimentar mereu asupra ta: o bluză sau un hanorac legat în jurul taliei. De asemenea, dacă te miști suficient de repede, te poți descălța și poți folosi și unul dintre pantofii tde alergare pentru această manevră. Sau chiar o sticlă cu apă“, mai spune Cesar Millan.

„În toate situațiile, nu uita să-ți protejezi fața, pieptul și gâtul. De asemenea, ține pumnii strânși, pentru a-ți proteja degetele. Dacă mușcătura e inevitabilă, cele mai sigure zone sunt antebrațele și gambele. O mușcătură de coapsă poate provoca sângerări fatale“, mai spune Cesar Millan.

„Dacă ești mușcat, rezistă instinctului de a retrage acea parte a corpului”

Mușcăturile sunt rareori mortale, iar acest lucru se întâmplă când este secționată o arteră importantă. Totuși, dacă ajungi să fii mușcat e foarte important să nu retragi acea parte a corpului, spune expertul.

Dacă ești mușcat, rezistă instinctului de a retrage acea parte a corpului, deoarece câinele va continua să țină cu dinții și nu vei face altceva decât să contribui la sfâșierea cărnii. Dacă ai o mână liberă, trage-l de coadă“, a mai precizat Cesar Millan.  

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Mai multe