Ce se mânca la Castelul Corvinilor! Cu ce erau serviți oaspeții nobili care veneau la cetate
Este unul dintre cele mai emblematice monumente de arhitectură militară din întreg estul Europei. Acest loc incredibil datează din secolul XV, iar în ziua de astăzi, oamenii sunt curioși să afle cum arăta o zi obișnuită la Castelul Corvinilor!
Castelul Corvinilor este un loc care fascinează și în ziua de astăzi, însă pe lângă personalitățile marcante care au locuit aici, sau momentele importante de-a lungul istoriei sale, un alt lucru captivează imaginația oamenilor! Mai precis, mulți dintre noi ne putem întreba cum arăta o zi obișnuită în acele vremuri! Atunci când nu erau lupte, ori evenimente politice majore, cum decurgea viața celor care locuiau în acest castel?
Potrivit informațiilor de la historia.ro, cel puțin atunci când vine vorba despre mâncare, avem ceva informații disponibile! Se pare că la începutul secolului XVI, retribuțiile anuale ale castelanilor Hunedoarei includeau butoaie de vin, grâu, ovăz, porci îngrășați, cât și oi.
De asemenea, documente din acele vremuri arată că în jurul castelului erau livezi cu pomi fructiferi (meri, pruni și nuci), cât și grădini cu zarzavaturi, unde se găseau varză, ceapă, mazăre, morcovi și linte.
Ce se mânca la Castelul Corvinilor
În anul 1530, castelul deja angaja permanent bucătari, dirijați de către un econom. Cantități mari de caș și untură ajungeau în bucătăria castelului, iar oaspeții nobili care ajungeau la acest castel erau hrăniți cu pâine albă. De asemenea, se pare că donațiile de ovăz erau o modalitate eficientă de a câștiga bunăvoința altor nobili.
Informațiile pe care le avem indică faptul că undeva în jur de 100 de persoane erau angajate pentru muncă sezonieră la via din apropierea castelului. Aceasta ar fi fost sădită tocmai în secolul XV, dând roade chiar și în secolul XVII. În anul 1517, se pare că producția de vin de la această vie era de 5.400 de litri. Alte alimente, precum slănină și brânză, au mai fost consemnate la acest castel, de-a lungul secolelor. De asemenea, condimente precum ghimbir, piper, șofran, dar chiar și untdelemn, mai erau folosite în bucătărie de la castel.