Ce vor face elevii în ”Săptămâna Verde". Cele mai interesante activități
Programul “Săptămâna verde” a fost aprobat, recent, de Ministerul Educaţiei. În perioada 27 februarie - 16 iunie, elevii vor ieşi din clase pentru a explora natura. Totodată, şi proiectul “Şcoala Altfel” a primit undă verde. Timp de o săptămână, elevii vor participa la mai multe ateliere, spun cei din Ministerul Educaţiei.
În acest an şcolar, programele “Şcoala altfel” şi ”Săptămana verde“ se vor desfăşura în perioada 27 februarie - 16 iunie, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare. Planificarea lor rămâne la decizia şcolii. Aceste programe nu se vor suprapune. Regula e clară, nu vor avea loc în acelaşi modul de învăţare, spun reprezentanţii Ministerului Educaţiei.
“Şcoala altfel” este un program aşteptat cu nerăbdare de elevi, având în vedere că timp de mai multe zile sunt programate tot felul de activităţi interesante. Elevii nu vor participa la cursuri obişnuite, ci programul lor va fi organizat după un orar special, care va fi stabilit de cadrele didactice.
“Săptămâna Verde” este un program dorit de elevi şi profesori, pentru că aşa au ocazia să exploreze cât mai mult mediul înconjurător.
„De ce o «Săptămână verde»? Pentru că poluarea şi schimbările climatice ne afectează pe toţi, iar ele sunt consecinţe ale comportamentului nostru. Pământul are nevoie de noi, iar şcoala este locul în care copiii pot învăţa, împreună, să aibă mai multă grijă de el”, au declarat reprezentanţii Ministerului Educaţiei, cei care s-au ocupat de derularea programului.
Fără contribuţii financiare din partea părinţilor
Robert Avram, reprezentant al Consiliul Elevilor, declară pentru Click! că în “Săptămâna Verde” se va pune accent pe practică, un lucru extrem de important.
„Avem nevoie de astfel de săptămâni tematice pentru subiecte atât de importante, precum schimbările climatice şi elemente care ţin de ecologie. Din păcate, astfel de aspecte în şcolile din România sunt promovate foarte puţin. În condiţiile în care vedem câte efecte nefaste au schimbările climatice în toată lumea”, a precizat reprezentantul Consiliului Elevilor.
„Considerăm că este important ca şi în şcoală să fie promovate livrarea de conţinuturi cu privire la ecologie şi la schimbările climatice, să se facă transdisciplinar. Nu putem vorbi despre schimbările climatice doar la biologie sau doar la geografie. Trebuie să fie livrate cu tehnici de predare modernă”, a adăugat Robert Avram.
În legătură cu aceste două Programe, “Săptămâna Verde” şi “Şcoala Altfel”, cei din minister atrag atenţia şi spun că părinţii nu vor scoate bani din buzunare în aceste zile când elevii participă la diferite activităţi împreună cu întreaga clasă. Totul se va desfăşura fără contribuţii financiare din partea profesorilor sau a părinţilor. În caz contrar, pedepsele vor fi mari.
Directorii vor fi amendați dacă elevii nu-și primesc bursele
Dacă directorii vor fi responsabili de faptul că elevii nu își vor primi banii de burse la timp, vor fi sancționați, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar în varianta ministrului Educației, Ligia Deca.
Directorii vor putea să primească între 1.000 și 5.000 de lei amendă. Ne amintim că, lunile trecute, banii de burse nu au ajuns la elevi la timp. Fie din cauza birocrației, fie din cauza greșelilor făcute de către cei care conduc unitățile școlare.
Miruna Croituru este președintele Consiliului Elevilor și a declarat că prioritatea actuală este legată de burse. De la criteriile de acordare până la modul de distribuire al acestora: ,,Introducerea în lege a unei prevederi cu privire la stabilirea unui termen-limită pentru plata sumelor aferente burselor către elevi, spre exemplu data de 15 a fiecărei luni, ar putea elimina multiplele cazuri de întârziere a burselor în teritoriu. Și dacă directorii școlilor vor fi vinovați susținem ca ei să fie amendați.”
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!