Cel mai poluat oraș din lume. Două locuri din România intră în top

15 martie 2023 17:22   Fapt divers

Raportul publicat recent de către IQAir, o companie elvețiană ce se ocupă cu monitorizarea calității aerului și a gradului de poluare din aer, reprezintă un „duș cu apă rece” pentru populația globului.

Raportul ia în considerare concentrația de particule atmosferice în suspensie (PM2.5, adică mai mici de 2,5 microni), ce sunt dăunătoare sănătății oamenilor. Datele arătate de raportul IQAir sunt încă un semnal de alarmă pentru omenire, în contextul schimbărilor climatice, problemă ce devine din ce în ce mai presantă și care pare că încă nu are o rezolvare concretă.

LAHORE, CEL MAI POLUAT ORAȘ DIN LUME.

Lahore este al doilea oraș ca mărime din Pakistan, după Karachi, având o populație năucitoare de peste 11 milioane de oameni, cu mult peste populația Bucureștiului, care este cel mai mare oraș din România.

Orașul este printre cele mai frumoase din Pakistan, putând să se laude cu o istorie incredibilă și cu atracții turistice la care multe alte orașe de pe glob nu pot decât să viseze.

Din nefericire, Lahore este și capul de serie al nefericitei liste, rata de poluare cu particule fine PM2.5 nu doar că este cea mai mare din lume (97,4 micrograme pe metru cub de aer), dar situația s-a și înrăutățit semnificativ din anul 2021, când Lahore înregistra „doar” o rată de 86,5.

Pe locul doi este orașul Hotan, din vestul Chinei, unde nivelul de particule poluante înregistrat de către IQAir este de 94,3. Spre deosebire de Lahore, aici se înregistrează o ușoară îmbunătățire, în 2021, nivelul fiind de 101,5.

CONCENTRAȚIA MAXIMĂ DE PARTICULE FINE PM2.5 ESTE DE DOAR 5 MICROGRAME PE METRUL CUB DE AER!

Organizația Mondială a Sănătății, cunoscută și sub abrevierea OMS, recomandă un nivel maxim al particulelor fine PM2.5 ,pe metrul cub de aer, de doar 5 micrograme. Diferența de la nivelul recomandat, la nivelul înregistrat în Lahore și Hotan este zdrobitoare.

BUCUREȘTIUL, PRINTRE CELE MAI POLUATE CAPITALE EUROPENE

Situația poluării nu stă deloc mai bine nici în România, care are și ea câteva prezențe în listele publicate de IQAir. Bucureștiul este situat pe locul 4 la gradul de poluare, între capitalele Uniunii Europene, cu un grad înregistrat de 17,1 micrograme PM2.5 pe metrul cub de aer. Înaintea capitalei României, celelalte orașe în clasament sunt Zagreb (22,4), Atena (19,2), Sofia (19,1).

În ce privește celelealte părți ale țării, localitatea Ojdula, din județul Covasna înregistrează 28,1 microgramde PM2.5 pe metrul cub de aer, plasându-se pe locul 38 în Europa. Localitatea este urmată de minicipiul Cluj-Napoca, cu o poluare de 26,5 micrograme pe metrul cub de aer, fiind astfel pe locul 46, pe continent.

Mai multe