Ministerul Mediului lansează o aplicație de măsurat poluarea, deși există multe alte programe identice

Ministerul Mediului a lansat, într-un târziu, o aplicație a cărei utilitate este, oricum, pusă sub semnul întrebării.

Rețea subdimensionată, aplicații suficiente

Ministerul Mediului gestionează o rețea rahitică de senzori de măsurat calitatea aerului, în raport cu gradul enorm de poluare, din țară. Marii poluatori din România sunt, în continuare, scutiți de instalarea acestor senzori în perimetrul punctelor de lucru, dar ministrul Mediului anunță că instituția coordonată de el a lansat o aplicație care redă valorile citite de cele 162 de stații de monitorizare.

Citește și: Orașul din România, aflat în Top 5, la nivelul scăzut de poluare și prețul locuințelor

Evident, aplicația ar fi fost utilă dacă nu ar fi existat, deja, o sumedenie de programe și site-uri care redau aceleași valori. Ba chiar, unele platforme online accesibile și prin aplicații combină măsurătorile rețelei naționale cu valorile înregistrate de rețelele mult mai dezvoltate de senzori privați.

Un detaliu ciudat în măsurătorile tuturor rețelelor de senzori este că, de cel puțin doi ani, în ciuda aerului încărcat cu particule sau cu mirosuri grele și toxice, toate rețelele de senzori indică, în multe cazuri, lipsa poluării.

Vezi și: Vă era dor de o nouă taxă? Ministrul mediului a făcut anunțul

Cu toate acestea, Ministerul Mediului a preferat să investească bani într-o resursă deja disponibilă pe piață, decât să redirecționeze și sumele respective în dezvoltarea rețelei naționale de senzori.

CalitateAer este noua aplicaţie de monitorizare finanţată din Fondul de Mediu, pe baza datelor centralizate de toate cele 162 de staţii de monitorizare amplasate la nivel naţional, a anunţat, marţi, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, anunță Adevărul.

"Programul este finanţat din Fondul de Mediu, pe baza unui contract de finanţare semnat între AFM şi Ministerul Mediului, şi are practic două loturi. Partea de software, aplicaţie dezvoltată pentru această monitorizare, şi Lotul 2 - partea de furnizare de analizoare şi de auto-laboratoare pentru a creşte acurateţea datelor şi în zonele unde au fost semnalate foarte multe probleme legate de calitatea aerului. Locaţiile au fost, astfel, stabilite mai ales în jurul Bucureştiului, Bucureşti şi Ilfov, în funcţie de hotspoturile, de punctele fierbinţi, acolo unde în trecut au fost foarte multe probleme cu calitatea aerului. Aplicaţia se numeşte CalitateAer, se poate descărca din App Store şi din Google Play şi se poate instala pe telefon, fără nicio problemă. Prin această aplicaţie se pot urmări cele 162 de staţii din ţară", a spus ministrul Mediului.

Nu rata nici: Ultima aplicație de Google Maps! Acum poti verifica si calitatea aerului

Totși, acesta a adăugat că, în Lotul 2 din contract au fost cumpărate patru autolaboratoare echipate cu aparatură necesară pentru monitorizare şi analiză a calităţii aerului, arată agerpres.ro"Acestea sunt date în folosinţa APM-urilor judeţene la Bacău, Braşov, Bucureşti şi Iaşi. Oraşele au fost alese în funcţie de acele probleme cu calitatea aerului care sunt oficializate, să spun aşa, prin infringementul la adresa României pe calitatea aerului, pe cele cinci oraşe mari: Bucureşti, Iaşi, Braşov, Timişoara şi Cluj. În paralel, avem un proiect finanţat prin POIM pentru o dotare a Gărzii de Mediu cu aparatură similară, astfel încât atât auto-laboratoarele, cât şi capacitatea noastră de a monitoriza prin instalaţie mobilă calitatea aerului să fie dezvoltate. Acest proiect finanţat prin POIM este în fază de procedură de achiziţie publică. S-a finalizat caietul de sarcini, în zilele următoare va fi încărcată licitaţia în SEAP şi acolo vorbim de o sumă de peste 50 de milioane de lei, sumă care va finanţa practic această reţea mobilă de monitorizare a calităţii aerului. Acolo avem şi drone, avem şi laboratoare mobile similare cu cele pe care le-am cumpărat deja", a subliniat Barna Tanczos.  

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Madeleine a Suediei, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ozn fals la bucuresti jpg
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928174468 jpg
mormantul fecioarei maria jpg
1 agenda si vaza cu flori jpg jpeg
deserturi mic dejun Xanadu resort   Belek JPEG
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928179718 jpg
arborele de guma jpg
statuia lui decebal jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net