Cel mai vechi județ din România, care și-a păstrat denumirea originală. De unde vine numele lui

18 august 2024 16:07   Fapt divers

Tu știi care este cel mai vechi județ din România? În luna ianuarie a acestui an a împlinit 632 de atestare documentară. Este vorba despre județul Vâlcea. De unde vine numele lui?

Vâlcea este cel mai vechi judeţ din ţară, dintre toate judeţele României de la această dată, în prima lună a anului 2024 împlinind 632 de ani de atestare documentară.

Sărbătorim astăzi cea mai importantă dată istorică a judeţului Vâlcea. În ziua de 8 ianuarie 1392, pana marelui logofăt Filos (pe numele de monah, Filotei), un învăţat şi cunoscător al limbilor greacă şi slavonă, înscria, pentru vecie, numele acestui străvechi ţinut”, aminteşte directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vâlcea, prof. dr. Florin Epure, relatează adevărul.ro.

Prima consemnare a fost descoperită în Hrisovul din 8 ianuarie 1392, iscălit și pecetluit de domnitorul Mircea cel Bătrân: „Eu, cel în cel Hristos Dumnezeu, binecinstitorul şi de Hristos iubitorul, marele voievod şi domn a toată Ungrovlahia, după putere am binevoit […] să ridic din temelie o mănăstire […], am dăruit puţin obroc din casă mea pentru hrana călugărilor […]. În judeţul Vâlcea, pe fiecare an să-şi adune înşişi călugării albinăritul”.

De unde vine numele județului Vâlcea

Înaintea judeţului Vâlcea, un alt judeţ a fost atestat documentar, doar că acela nu mai există în zilele noastre. Este vorba despre judeţul Jaleş, atestat la 1385, desfiinţat după 1444: „Într-adevăr, Jaleşul a fost primul judeţ atestat documentar, dar el nu mai există, deci Vâlcea rămâne cel mai vechi judeţ atestat care şi-a păstrat şi denumirea denumirea originară”, mai amintește prof. dr. Florin Epure.

În ceea ce priveşte numele judeţului, denumirea a fost explicată de către savantul Nicolae Iorga, care a cercetat mult acest lucru și a ajuns la o concluzie.

Potrivit acestuia denumirea ar veni de la numele unei căpetenii locale – cneazul Vâlc (în româneşte, Lupu), care în maghiară însemnă tot lup – Farcaş, cel menţionat de Diploma Cavalerilor Ioaniţi (1247)”.

Interesant de remarcat este şi faptul că oraşul Râmnicu Vâlcea avea să fie menţionat în documentele vremii cu patru ani înainte de judeţul Vâlcea. Prin urmare, capitala de judeţ este atestată documentar înaintea județului.

Mai multe