Celebrul compozitor care a fost înmormântat fără cruce, într-o groapă comună. Și-a găsit sfârşitul la doar 35 de ani

8 august 2024 16:34   Fapt divers

Este, probabil, unul dintre cele mai cunoscute nume din istoria muzicii clasice, fiind considerat unul dintre cei mai mari compozitori din toate timpurile. Din păcate, însă, și-a găsit sfârșitul la doar 35 de ani, în circumstanţe misterioase. Mai mult decât atât, a fost înmormântat într-o groapă comună. Este vorba despre celebrul Wolfgang Amadeus Mozart.

Născut în Salzburg, Austria, la 27 ianuarie 1756, într-o familie de muzicieni, tatăl său fiind un compozitor și violonist de succes al vremii, iar mama fiica unei familii proeminente din orașul austriac St. Gilgen, Wolfgang Amadeus Mozart compunea încă de la vârsta de 5 ani piese de mare greutate, fascinând publicul cu talentul său.

A susținut primul său spectacol public la vârsta de 6 ani și, la scurt timp după aceea, a început să facă turnee în Europa, fiind considerat un copil minune, cântând pentru membrii familiilor regale europene și primind laude din partea publicului de pretutindeni.

Mozart s-a căsătorit cu Constanze Weber, sora mai mică a Aloysiei Weber, care a fost una primele iubiri ale compozitorului, pe data de 4 august 1782. Împreună, cei doi au avut șase copii, dar numai doi au supraviețuit copilăriei. Și, deși avea un succes fenomenal, celebrul compozitor a trăit o mare parte din viață în sărăcie.

Misterioasa moarte a lui Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart a murit pe data de 5 decembrie 1791, la vârsta de doar 35 de ani, dar cauza decesului său nu este clară. Moartea sa bruscă, la vârsta când se afla în plină putere creatoare, a rămas un mister neelucidat până în ziua de azi.

Boala a început cu umflarea mâinilor şi picioarelor, şi o aproape totală incapacitate de a se mişca: apoi au urmat vărsături bruşte, şi aceasta se numeşte febra miliară acută”, a consemnat Georg Nikolaus Nissen, cel care s-a căsătorit ulterior cu soţia lui Mozart, Constanze şi care i-a dedicat marelui compozitor, 30 de ani mai târziu, o biografie, relatează adevărul.ro.

De asemenea, decesul marelui compozitor a dat naștere mai multor teorii. Se spune că Mozart ar fi fost otrăvit de unul dintre rivalii săi, Antonio Salieri, un compozitor mai în vârstă cu cinci ani. În ultimele două săptămâni de viață, acesta s-a simțit foarte rău, avea febră și chiar avea momente de inconștiență. Soția lui a fost și ea suspectată că i-ar fi provocat decesul.

Înmormântat într-o groapă comună

Cei care au studiat moartea compozitorului au mai speculat şi pe alte cauze care ar fi dus la otrăvirea sa, cum ar fi spre exemplu o legătură extraconjugală cu o elevă sau o răzbunare a francmasonilor care ar fi fost revoltaţi că acesta ar fi dezvălui secrete ale francmasoneriei în opera alegorică „Flautul Fermecat", pusă în scenă la Viena, cu două luni înainte de moartea lui.

Wolfgang Amadeus Mozart a fost înmormântat pe data de 7 decembrie 1791. La slujba de înmormântare de la catedrala Sfântul Ştefan din capitala Austriei au participat prietenii și familia. Aceştia nu au mai urmat însă şi cortegiul funerar la cimitirul St. Marx, acolo unde a fost îngropat fără cruce, într-o groapă comună. Pentru că nimeni în afară de ciocli nu a fost de faţă ca să poată nota locul în care a fost depus trupul, mormântul acestuia a rămas anonim.

Mai multe