Cine a fost actrița celebră care a avut nenumărați amanți, printre care și Regele Edward al VII-lea al Marii Britanii

20 septembrie 2024 14:36   Fapt divers

Lillie Langtry a fost o actriță de succes. Cunoscuta ca „Jersey Lily”, pentru că s-a născut pe Insula Jersey, ea a atras cu frumusețea ei un număr destul de mare de admiratori importanţi, printre care s-a numărat și viitorul rege Edward al VII-lea al Marii Britanii.

Născută pe 13 octombrie 1853, pe Insula Jersey, Emilie Charlotte Le Breton a fost unica fiică a reverendului William Corbet Le Breton și a amantei acestuia, Emilie Davis. În 1880, fiind văzut cu ochi nu tocmai buni în comunitate din cauza numărului mare de relații extraconjugale, după ce soția l-a părăsit, William a plecat și el de pe insulă.

Fiind educată de tutorele celor șase frați ai ei, Emilie a primit educație solidă, destul de neobișnuit de temeinică pentru o fată din acea vreme. La vârsta de 20 de ani, pe data de 9 martie 1874, s-a căsătorit cu un moșier irlandez numit Edward Langtry, un bărbat în vârstă de 26 de ani, care mai fusese căsătorit.

Cu o ocazie, Lordul Ranelagh, prietenul tatălui ei, a invitat-o la o recepție la Londra, unde tânăra a atras imediat atenția prin frumusețea și spontaneitatea sa. Și așa a devenit o figură căutată în societatea londoneză, fiind invitată la diverse evenimente aristocratice, iar faima ei a ajuns până la Familia Regală.

La 24 mai 1877, Albert Edward, Prinț de Wales (viitor rege Edward al VII-lea), a aranjat să fie prezent alături de frumoasa Lillie la un dineu oferit de Sir Allen Young. Soțul ei a fost, de asemenea, prezent la recepție, dar a fost așezat la capătul mesei, oferindu-i viitorului monmarh suficient timp pentru a o impresiona pe soția acestuia. El era deja căsătorit cu Prințesa Alexandra a Danemarcei, cu care avea șase copii, și care a devenit metresa semi-oficială a moștenitorului Coroanei, fiind prezentată chiar și reginei Victoria.

Au urmat mai multe aventuri cu diferiți bărbați

Relația lor a durat până în 1877, dar au luat-o pe drumuri separate ulterior. La începutul anului 1879, Lillie Langtry a avut o aventură cu contele de Shrewsbury, iar în aprilie cu Prințul Louis, de Battenberg, dar în același timp avea o relație relativ stabilă cu un vechi prieten, Arthur Clarence Jones.

În iunie 1880 a rămas însărcinată, dar era sigură că soțul ei nu era tatăl. L-a lăsat pe prințul Louis să creadă că era tatăl, dar cu banii obținuți din relația cu prințul de Wales, a plecat la Paris cu Arthur Jones și a născut o fiică, Jeanne Marie, pe 8 martie 1881.

Încurajată de prietenul ei apropiat Oscar Wilde și de actrița Sarah Bernhardt, Lillie a urmat o carieră artistică, debutând la Londra în piesa „She Stoops to Conquer” la Haymarket Theatre, în decembrie 1881, iar în toamna anului următor a susținut primul său turneu în SUA, care a avut un mare succes la public, motiv pentru care a revenit în America în 1906 și din nou în 1912.

Între 1882 și 1891, Langtry a avut o relație cu milionarul Frederick Gebhard și a devenit cetățean american în 1897. În același an a divorțat de soțul ei, care a murit într-un accident câteva luni mai târziu. Lillie a avut apoi o aventură cu George Alexander Baird, un milionar care iubea boxul, dar în 1899 s-a căsătorit cu britanicul Hugo Gerard de Bathe, care era cu 18 ani mai tânăr decât ea.

Ce s-a întâmplat cu ea în ultimii ani de viață

În ultimii ani ai vieții, Lillie Lady de Bathe a locuit la Monaco, deși soțul ei, Sir Hugo, locuia în Vence, tot pe Coasta de Azur. Cei doi se vedeau doar la evenimente publice sau în scurte întâlniri private.

La vârsta de 75 de ani, bătrâna Lillie a fost îngrijită la Monaco de prietena sa apropiată Mathilde Marie Peet. Aceasta a rămas alături de ea în ultimii ani de viață, astfel că actrița i-a lăsat o moștenire de 10.000 de lire sterline, o proprietate din Monaco cunoscută sub numele de Villa le Lys, haine foarte luxoase și mașinile pe care le deținea. În ianuarie 1929, s-a stins din viață și a fost înmormântată în cimitirul Bisericii Sf. Mântuitor din Jersey.

Povestea vieții ei uimitoare a fost subiectul mai multor filme de la Hollywood. Primul film despre curtezana celebră a fost „The Westerner” în 1940, cu Lillian Bond în rolul principal. Ava Gardner a interpretat-o, de asemenea, pe actrița britanică în „The Life and Times of Judge Roy Bean” în 1972, iar viața lui Lillie a fost dramatizată la „London Weekend Television” în 1978.

Fosta amantă a prințului Edward a publicat și trei cărți: „Viața doamnei Langtry, Crinul din Jersey și regina scenei” fiind tipărită în 1882, „All at Sea”, în 1909, iar ultimul volum, o autobiografie, a apărut în 1925 și s-a numit „The Days I Knew”. De asemenea, există un site dedicat pentru actriță, lillielangtry.com, unde pot fi găsite mai multe informații despre cariera și viața ei privată.

Mai multe