Cine a fost otomanul care a compus Imnul României. Era sărac lipit și cânta pentru bani. Trăia povești de amor cu femei mult mai tinere

27 august 2024 6:30   Fapt divers

Anton Pann, cunoscut astăzi ca autorul muzicii pentru imnul național al României, „Deșteaptă-te, române!”, a avut o viață fascinantă, marcată de multe paradoxuri. Originar din Imperiul Otoman, Pann a fost un artist complex care a navigat între Orient și Occident, între muzica bisericească și cântecele populare, și a trăit o viață personală plină de dramatism și contraste.

Cânta pentru bani

Născut în 1796 într-un sătuc din Bulgaria, Anton Pann a fost fiul unui căldărar român și al unei grecoaice. Rămas orfan de timpuriu, tânărul Anton a fost nevoit să își câștige traiul prin cântat, cântând pentru bani în diferite locuri. Viața sa a fost marcată de sărăcie extremă, dar și de o strălucire artistică care avea să-l propulseze în atenția publicului.

La vârsta de 16 ani, Anton Pann s-a mutat la București, unde a început să își câștige existența ca paracliser și cântăreț, apoi ca profesor de muzică bisericească și traducător. De-a lungul timpului, a devenit cunoscut ca un talentat corist și compozitor, învățând limba rusă și lucrând în diverse biserici din București și din alte orașe.

Anton Pann a fost un adept al integrării influențelor muzicale din Orient și Occident. În calitate de pasionat colecționar de muzică românească, a creat numeroase lucrări care au combinat elemente orientale cu tradițiile muzicale românești. A reușit să unească literaturile populare balcanice cu literatura română, devenind un punct de legătură între cultura fanariotă și cea romantică.

În timpul răscoalei lui Tudor Vladimirescu, a fost nevoit să se mute la Brașov, unde și-a început cariera de compozitor și cântăreț.

A avut o relație tumultuoasă cu nepoata stareței de la Mănăstirea Dintr-un Lemn

Viața personală a lui Anton Pann a fost plină de contradicții și aventuri. După căsătoria cu Zamfira Agurezean, a avut o relație tumultuoasă cu nepoata stareței de la Mănăstirea Dintr-un Lemn, ceea ce l-a determinat să se mute din nou la Brașov. Ulterior, a revenit la București cu amanta sa, dar relația nu a durat și s-au întors la Brașov.

În 1830, Anton Pann a început să fie recunoscut ca profesor de muzică în București. De asemenea, a avut o serie de aventuri amoroase și a fost căsătorit cu o tânără de doar 18 ani, Ecaterina, după ce a fost părăsit de prima sa soție și a trecut printr-un incendiu devastator care i-a distrus o parte din lucrările sale.

Anton Pann a lăsat o moștenire importantă în muzica românească, dar este cel mai bine cunoscut pentru compunerea muzicii imnului național „Deșteaptă-te, române!”. În 1848, melodia a fost cântată pentru prima dată în „Zăvoiul Vâlcii”, și este considerată una dintre cele mai importante lucrări ale sale. De asemenea, Anton Pann a scris numeroase lucrări muzicale și literare, inclusiv poezii, psalmi și lucrări de muzică bisericească.

Anton Pann a murit pe neașteptate la 2 noiembrie 1854, fiind înmormântat în curtea Bisericii Lucaci din București. 

Mai multe