„Comoara” din România care a ajuns o ruină. Unde se află castelul distrus de către Sergiu Nicolaescu, de dragul cinematografiei

27 iulie 2024 10:59   Fapt divers

O comoară arhitecturală uitată din Apuseni, cu o poveste fascinantă, a ajuns o ruină. Castelul abandonat de mai bine de 15 ani, construit în urmă cu peste 80 de ani de un fost premier al României, acum proprietatea lanțului hotelier Hilton, a fost utilizat în anii ’80 în pelicula „Noi, cei din linia întâi”, la decizia regizorului Sergiu Nicolaescu. În timpul filmărilor, a fost grav deteriorat.

Castelul de la Zlatna, așezat pe un teren de 8.800 de metri pătrați și având o suprafață utilă de 1.358 de metri pătrați, a fost ridicat de Ion Gigurtu, fost prim-ministru al României, în perioada 1936-1939, fiind reşedinţa de vară a prosperului politician şi industriaş.

În ’80, a fost utilizat ca platou de filmare, de către regizorul Sergiu Nicolaescu. Mai exact, aici s-a filmat o bună parte din celebrul film de război „Noi, cei din linia întâi”. În timpul filmărilor, castelul din Apuseni a fost grav deteriorat, atunci când unele încăperi au fost incendiate. Aceste acțiuni au trezit nemulțumirea anumitor persoane.

Castelul de la Zlatna a fost cumpărat de lanțul hotelier Hilton

După anii 1980, clădirea a fost cedată unei unități militare, acesta fiind și motivul pentru care a fost utilizată de către marele regizor în film. După Revoluția din 1989, imobilul a intrat în proprietatea Consiliului Județean Alba, iar în anul 2003, acesta a fost scos pentru prima dată la vânzare.

Cum nu au existat doritori, a fost cumpărat de către o firmă italiană contra sumei de 400.000 de lei. A fost schimbat acoperişul, s-au pus instalaţiile de scurgere a apei de ploaie, s-a izolat fundaţia şi s-a compartimentat parţial interiorul. Ulterior, administratorul companiei a renunțat la ideea de a transforma castelul în hotel și a fost, din nou, scos la vânzare, însă, nu a găsit un cumpărător interesat. Investiţia pentru introducerea în circuitul turistic se ridica la cel puţin 1 milion de euro.

Ulterior, în 2019, a fost preluat de o casă de licitații și scos la vânzare cu un preț de pornire de 295.000 euro. A fost cumpărat de lanțul hotelier Hilton la prețul de 260.000 de euro, care urma să îl transforme într-un hotel de lux. Comoară arhitecturală așteaptă, și în prezent, să fie readusă la viață de noul său proprietar.

Mai multe