Crima care a inspirat cea mai misterioasă carte! Cum a ajuns o româncă să fie ucisă la un an după lansarea romanului lui Agatha Christie

16 august 2023 20:51   Fapt divers
Ultima actualizare:

Atunci când zici Orient Express, te gândești automat la celebrul tren de lux care a unit Parisul de Constantinopol sau la cartea, la fel de cunoscută, cu același nume, semnată de Agatha Christie.

Crima care a inspirat cartea lui Agatha Christie

În cartea apărută în 1934, Hercule Poirot rezolvă cazul, ceea ce părea o crimă perfectă, prin raţionamentele sale strălucitoare, iar volumul a devenit una dintre cele mai cunoscute opere ale scriitoarei britanice, sursă pentru numeroase transpuneri cinematografice și adaptări pentru televiziune de mare succes, scrie historia.

Mai puțin știut este faptul că scriitoarea s-a inspirat dintr-o serie de evenimente reale. Cu doi ani înainte de publicarea celebrului roman, a avut răpirea și uciderea fiului în vârstă de numai un an și opt luni al lui Charles Lindbergh, faimosul aviator care reușise în 1927 să traverseze Atlanticul, a făcut înconjurul lumii.

Agatha Christie a preluat elemente din acest caz și a construit intriga pe care Hercule Poirot urma să o dezlege în trenul de lux blocat de viscol în Iugoslavia. Scriitoarea a mers, pentru prima dată cu faimosul Orient Express, în 1928, fiind și prima ei călătorie singură în afara ţării. În 1929, trenul a fost blocat șase zile de viscol în Turcia, fără ca scriitoarea să fie la bord.

Autoarea de romane polițiste britanică a experimentat o aventură aproape identică în Orient Express, când traficul a fost întrerupt de o puternică inundaţie care a măturat calea ferată. De aici, cadrul în care s-a desfășurat acţiunea imaginară din carte.â

Crima reală: o româncă a fost ucisă în Orient Express

Totuși, o crimă reală avea să aibă loc în acest tren, la un an după ce romanul a fost lansat. Victima a fost o româncă, Maria Fărcășanu, cunoscută în societatea înaltă a Bucureștiului de atunci. Cazul a făcut prima pagină a presei și a suscitat numeroase dezbateri.

Au fost piste false, enigme, fapte rămase neelucidate, suspans, toate speculate intens de presă și citite pe nerăsuflate de publicul avid de noutăţi în acest caz.

Cercetările nu au fost făcute de Hercule Poirot, dar poliţiștii implicaţi au reușit în cele din urmă să afle adevărul, într-un caz demn de celebrul detectiv belgian.

Mai multe