Cum să pregătești un preparat vechi de peste 100 de ani. Lapte de bou, o rețetă dată uitării?

31 martie 2022 9:58   Fapt divers

O rețetă veche, tradițională, ce se prepară în special în perioadele de post, a captat, din nou, atenția românilor. ''Lapte de bou'', așa cum se numește, este o rețetă delicioasă, ușor de preparat.

Ce este laptele de bou

Julfa, sau lapte de buhai, așa cum mai este numită rețeta, este un fel de ''brânză'' din semințe.

Originile acestui preparat tradiţional sunt în zona Maramureşului, iar moroşencele au transmis-o în familie, din generaţie în generaţie.

Mai multe moduri de preparare

Rețeta se poate prepara atât în variantă de dulce cu lapte, dar şi de post, cu apă. Fiertură simplă şi aromată se mănâncă, de obicei, cu mămăligă, conform clickpoftabuna.ro.

Ingrediente

1 litru lapte gras (sau apă, în varianta de post)

600 g seminţe de dovleac crude

sare

Mod de preparare

Încălzeşti cuptorul la 170 °C şi pui seminţele de dovleac într-o tavă. Le ţii aproximativ 12-15 minute, până ce s-au rumenit bine. Le scoţi şi le laşi să se răcească complet.

Macini seminţele în blender sau într-o râşniţă până când devin o făina fină. Într-un vas antiaderent, pui laptele la fiert cu sare, după gust. Când e pe punctul de a clocoti, presari în ploaie făina de seminţe de dovleac, amestecând continuu, până ajungi la consistenţa dorită. Amestecul se îngroaşă puţin şi după răcire. La consistenţă ar trebui să fie ca o pastă mai groasă.

Sfat pentru pofticioși

Dacă prepari varianta de post, cu apă, îl serveşti cu mămăligă simplă.

Însă pentru o adevărată experienţă culinară ca în Maramureş, laptele de bou se mănâncă cu mămăligă fiartă în lapte.

Pui la fiert un litru de lapte cu 50 de grame de unt şi cu un praf de sare. Când clocoteşte, torni 250 de grame de mălai şi amesteci constant cu un tel-pară, până ce se îngroaşă. Reduci focul la minimum şi continui să fierbi mămăliga încă 15-20 de minute, amestecând ocazional. Mămăliga trebuie să fie tare, iar când ajunge la această consistenţă o răstorni pe o farfurie şi o laşi la răcit.

Secretul bucătarului

Citește și Borșul ține la distanță probleme frecvente de sănătate. Reglează nivelul glicemiei și combate migrenele

Pentru ca ”Laptele de bou” să nu se afume, se amestecă permanent pe durata preparării, iar ca ”făina” din semințe să se amestece cât mai bine cu apa sau cu laptele, semințele prăjite trebuie măcinate cât mai fin.

Cum se servește

Citește și Rețeta de negresă a chef-ului Sorin Bontea. Secretul unei prăjituri delicioase și ușor de preparat 

Serveşti laptele de bou cald cu mămăligă rece şi, dacă doreşti, cu brânză de burduf sau cu brânză veche de oaie presărată deasupra.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

Mai multe