Cuvintele pe care nu trebuie să le gândești niciodată. Sfatul care îți va schimba viața: „Toate acestea ne programează pe negativ”

20 februarie 2023 8:09   Fapt divers
Ultima actualizare:

Creierul noastru este asemenea unui calculator plin de programe. Cel puţin 95% din timp funcţionăm pe subconştient, mai precis ne lăsăm ghidaţi de automatismele învăţate, de acele programe care ne construiesc realitatea şi care ne determină să acţionăm într-un anumit fel. Credinţele noastre sunt afirmaţii cu un mare grad de adevăr care ne slefuiesc existenţa. Vestea bună este că aceste programe pot fi remodelate, iar aici cuvintele şi gândurile pe care le avem joacă un rol esenţial. 

Specialiştii spun că în termen de 2 luni de zile ne putem forma noi obiceiuri şi credinţe pentru că atât îi trebuie creierului pentru a forma noi sinapse. În acest sens unul dintre cei mai prolifici neurologi, domnul doctor Constantin Dulcan ne oferă câteva sfaturi preţioase, dar și câteva cuvinte la care trebuie să renunțăm. 

Potrivit celor de la Healthline, neuroplasticitatea, sau capacitatea creierului de a se schimba și de a se adapta la diferite circumstanțe de-a lungul vieții, este unul dintre incidiile care ne ajută să înţelegem modul în care afirmaţiile pozitive funcţionează.

Creierul nostru nu poate face diferenţa între realitate şi imaginar ceea ce poate fi surprinzător de util dacă ştii cum să foloseşti asta în avantajul tău. 

Repetarea cu regularitate a afirmațiilor despre tine însuți poate încuraja creierul tău să ia aceste afirmații pozitive ca pe niște fapte. Atunci când crezi cu adevărat că poți face ceva, acțiunile tale urmează adesea. Gândul, însoţit de emoţie te ajută să însufleţeşti în realitatea ta noua credinţă. De aceea, nu e de ajuns doar să afirmi ceva, ci să şi crezi acest lucru, iar cu exerciţiu constant, creierul tău va forma noile sinapse referitoare la noua credinţă.

Cuvintele la care trebuie să renunțăm! „Toate acestea ne programează pe negativ”

„Nu uitați, toate cuvintele pe care le aveți în minte ne programează. Dacă noi mereu spunem că îmbătrânim, atunci chiar îmbătrânim. Pentru că îi dăm creierului acest program. Sunt cuvinte pe care trebuie să le scoatem din dicționar: îmbătrânire, îndoială, cuvântul “nu”, toate acestea ne programează pe negativ”, spune neurologul Constantin Dulcan.

Astfel, trebuie să evităm cât de mult se poate să rostim cuvinte cu sens negativ pentru că ne influenţează extrem de mult.

De asemenea, până şi poziţia corporală induce o informaţie creierului, de aceea este important să nu stăm cocoşaţi şi să acordăm momente de relaxare corpului în timpul zilei. 

„Este extrem de important să ne refacem la jumătatea unei zile cel puțin această energie. Este greu să înveți pe toată lumea să se relaxeze, dar simplul fapt că poți să stai o jumătate de oră, fie într-un fotoliu cât mai comod, fie culcat pe spate, neîncercând să te gândești la nimic, decât să îți golești mintea”, a mai precizat Constantin Dulcan.

Modul în care respirăm are un impact asupra corpului nostru

Modul în care respirăm are un impact colosal asupra corpului nostru pentru că el influenţează ritmul cardiac. Într-o stare de anxietate sau de panică, sau în orice momnet în care însufleţim o emoţie negativă, modul în care respirăm poate stinge semnalul de alarmă al amigdalei din creier care ne poate scoate din "starea de luptă sau fugi". Astfel momentele impuse de relaxare ne ajută să ne formăm un mod de respiraţie benefic pentru corpul nostru. 

„Dacă vei face asta, zi de zi, vei vedea că ajungi să respiri alt ritm, care este unul natural impus de propriul corp. Ritmul firesc este altul decât cel 2/4 pe care-l citim în cărți. Fiecare dintre noi are altă capacitate respiratorie. 

Veți vedea că respirația profundă este o respirație care te încarcă cu energie. Acest lucru este extrem de important pentru sănătatea noastră. Această pauză aparent banală schimbă creierul enorm de mult”, mai adaugă Constantin Dulcan, potrivit Fanatik. 

Încearcă să şi meditezi, acordă-ţi câteva minute din zi în care să fii atent asupra respiraţiei tale şi în care să încerci să gândeşti şi chiar să spui cu voce tare afirmaţii pozitive pentru a putea să îţi formezi noi obiceiuri şi pentru a-ţi întări sănătatea emoţională, dar şi cea fizică.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Mai multe