Tavernă veche de 5.000 de ani! Ce rețetă inedită au descoperit arheologii

Am putea spune că ieșitul în oraș era la fel de popular și acum 5.000 de ani! Iar asta o arată ultimele descoperiri arheologice care au scos la iveală rămășițele unei taverne ce datează chiar din acea perioadă. Se pare că plăcerea de a bea o bere e la fel de veche! O demonstrează o rețetă de bere descoperită în apropiere!

Situl arheologic, Foto: CBS News
Situl arheologic, Foto: CBS News

În sudul Irakului a fost făcută descoperirea, mai exact în orașului antic Lagash, în apropierea orașului Nasiriyah, despre care se știa deja că a fost unul dintre primele centre urbane ale civilizației sumeriene din Irakul antic, potrivit CBSNews.

Printre cele mai incredibile descoperiri făcute de arheologii de la Universitatea din Pennsylvania și de la Universitatea din Pisa se regăsesc rămășițele unui sistem primitiv de refrigerare, un cuptor mare, bănci pentru mese și aproximativ 150 de boluri pentru mâncare. Mai mult, în boluri au fost găsite oase de pește și de animale, alături de dovezi ale consumului de bere, care era foarte răspândit în rândul sumerienilor.

„Deci am găsit frigiderul, am găsit sute de vase, băncile pe care se așezau oamenii, iar în spatele frigiderului se afla un cuptor care ar fi fost folosit pentru a găti mâncarea", a declarat pentru AFP directorul proiectului, Holly Pittman, potrivit sursei citate anterior.

Specialista a mai spus că acesta este cumva echivalentul restaurantelor din ziua de astăzi, pentru că cu un loc public unde oamenii obișnuiți veneau să consume alimente. Cercetătorii au decis să denumească locul ca fiind o tavernă, datorită urmelor care arătau ca aici se consuma bere, o băutură despre care spun ei că era mai populară în rândul sumerienilor chiar și decât apa. Mai mult se pare că într-unul dintre templele excavate în zonă "a existat o rețetă de bere care a fost găsită pe o tăbliță cuneiformă".

Tavernă veche de 5.000 de ani, descoperită în Irak

Foto: Lagash Archaeological Project
Foto: Lagash Archaeological Project

Primele orașe din lume s-au dezvoltat în zona reprezentată de sudul Irakului de azi, după ce surplusurile agricole rezultate din domesticirea primelor culturi au permis apariția unor noi clase sociale care nu erau implicate direct în producția de alimente.

Zona Lagash, aflată în apropiere de confluența râurilor Tigru și Eufrat, a fost supranumită "grădina zeilor" de către antici pentru pământul fertil, ceea ce a dus la construirea unui șir de orașe sumeriene. „Lagash a fost unul dintre orașele importante din sudul Irakului", a declarat pentru AFP arheologul irakian Baker Azab Wali, după ce a lucrat cu echipa americano-italiană pe sit.

Se pare că locuitorii de aici depindeau de agricultură, de creșterea animalelor, de pescuit, dar și de schimbul de bunuri. Holy Pittman a declarat că echipa este nerăbdătoare să afle mai multe despre ocupațiile oamenilor care au folosit taverna în perioada sa de glorie, în jurul anului 2700 î.Hr., pentru a scoate la iveală aspecte esențiale despre societatea primelor orașe din lume.

Iar munca de cercetare abia începe: „Sunt atât de multe lucruri pe care nu le știm despre această perioadă timpurie în care au apărut orașele", a spus specialista.

„Sperăm să putem caracteriza cartierele și tipurile de ocupație ale oamenilor care locuiau în acest oraș mare și care erau oameni simpli. (...)

Cea mai mare parte a lucrărilor realizate în celelalte situri se concentrează pe regi și preoți. Desigur că sunt aspecte importante, dar și oamenii obișnuiți sunt de asemenea, importanți", a adăugat ea.

În decembrie, CBS Philadelphia a relatat că Penn Museum a ajutat la o descoperire istorică în nordul Irakului - un palat asirian în orașul antic Nimrud. O echipă irakiană de săpături a lucrat cu cercetătorii de la Muzeul Universității din Pennsylvania pentru a găsi palatul.

Experții au declarat că cele mai semnificative artefacte includ sculpturi în pozițiile lor originale. Palatul a fost localizat la aproximativ 30 de kilometri sud de Mosul și datează de acum 2.800 de ani, potrivit CBSNews. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
rugaciune jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net