De ce este mereu mai frig cu cât te afli la o înălțime mai mare! Puțină lume știe explicația științifică a acestui fenomen

9 august 2024 17:29   Fapt divers

Este un detaliu la care deja nici nu ne mai gândim, deoarece ni se pare ceva evident! La munte este mai frig și ninge mai des decât la șes! În ziua de astăzi, acest lucru este atât de banal încât pare o adevărată regulă nescrisă a naturii. Cu toate acestea, explicația științifică a acestei diferențe este mult mai fascinantă decât am crede.

Poate părea un detaliu banal, însă câți dintre noi pot explica și de ce se întâmplă acest lucru? Ei bine, explicația ține de graviația planetei noastre, cât și de compoziția atmosferei. În primul rând, trebuie să știm că undeva în jur de 90% din atmosfera globului se întinde doar în primii 16 km deasupra mării!

Iar gravitația Pământului ține atmosfera în loc, iar viața devine, astfel, posibilă. Iar cum poate deja știm, cu cât ajungem la altitudini mai mari, cu atât gravitația planetei începe să slăbească.

De ce este mai frig în vârful unui munte

Iar atunci când vine vorba despre temperaturi, acest lucru înseamnă că atmosfera este mult mai densă în apropiere de nivelul mării, decât în vârful unui munte.

Iar concentrația mult mai mare de molecule din apropiere de nivelul mării înseamnă și faptul că aerul va capta o parte din căldura care este reflectată de la sol. Astfel, cum moleculele de aici sunt mai apropiate unele de celelalte, agitația acestora este mai mare, iar acest lucru se traduce, în mod practic, prin sentimentul de căldură.

Explicația fascinantă din spatele acestui fenomen

Cu toate acestea, efectul exact opus are loc la altitudini mult mai mari! Mai precis, din cauza faptului că aerul se rarefiază, densitatea mult mai mică înseamnă că aerul are o agitație termică mult mai scăzută.

Practic, acest lucru înseamnă că moleculele de aer, fiind la distanțe mai mari, nu vor interacționa la fel de mult între ele, iar noi vom resimți acel sentiment specific de frig. Atunci când privim această explicație, vom vedea că acest fenomen aparent banal este mult mai complex decât am crede.

Mai multe