După ce a investit într-un avion privat, un om de afaceri s-a prăbușit la primul zbor

28 martie 2023 11:44   Fapt divers

Fără experiență de pilotaj, un om de afaceri din județul Alba a dorit să își îndeplinească visul de a zbura, investind în achiziția unui avion. Din nefericire, chiar la primul zbor, acesta s-a prăbușit, distrugând aeronava. Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile a oferit detalii despre acest caz.

Vestea are și o parte bună, căci pilotul începător a scăpat cu viață și are doar răni ușoare, căci nu a necesitat îngrijiri medicale. Însă, conform articolului adevarul.ro, vestea proastă este că avionul nou cumpărat a fost distrus în totalitate. Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (cunoscută și sub acronimul AIAS) a reușit să finalizeze ancheta, venind cu lămuriri despre incident.

Pilotul începător, conform raportului emis de AIAS, mai făcuse, chiar în ziua accidentului, 5 zboruri de antrenament, după care a dorit să se deplaseze cu aeronava către Timișoara. Din nefericire, deși pilotul a făcut toate pregătirile necesare înainte de a decola, în timp ce rula pe pistă, direcția avionului a deviat spre stânga.

Bărbatul a considerat că cea mai bună opțiune este să forțeze decolarea, ridicând aeronava în aer, unde problemele au continuat. Deși a reușit să ia destulă altitudine pentru a evita lovirea unui gard din apropierea pistei, avionul a fost împins spre stânga, începând să piardă altitudine. În cele din urmă voiajul spre Timișoara s-a încheiat cu avionul distrus, la câțiva metri de locul decolării.

Pilotul a scăpat nevătămat din accident

Potrivit sursei, cauza incidentului a fost vântul puternic, care, conform stației meteorologice din apropiere, bătea cu o viteză de 8,8 metri/secundă, la rafală. Conform raportului AIAS, vântul puternic a afectat condițiile de zbor, iar când aeronava a început să devieze de pe pistă, pilotul începător nu a reușit să aprecieze gravitatea situației.

Odată ajuns în aer, anchetatorii au stabilit că pilotul a încercat să efectueze două manevre de zbor mult prea repede, aeronava neavând timpul necesar pentru a răspunde la comenzi. Deja în acest punct nu se mai putea face nimic, iar micul avion privat s-a prăbușit la marginea șoselei, nu departe de locul decolării.

Mai multe