VIDEO Fenomen ciudat în lacul Techirghiol! Apa a devenit roz. Care e explicația specialiștilor

25 iunie 2022 14:57   Fapt divers
Ultima actualizare:

Lacul Techirghiol trece printr-un fenomen extrem de ciudat, care i-a îngrijorat la început pe oamenii din zonă. Apa din lac a devenit în întregime de culoare roz și emană un miros neplăcut. 

Locuitorii s-au întrebat care anume ar fi explicația acestui fenomen și, chiar dacă la prima vedere ar părea că este vorba de poluare, din fericire situația nu are legătură cu acest aspect. 

Specialiștii care au inspectat lacul au susțin că de vină pentru culoare roz a lacului Techirghiol, din această perioadă, sunt o anumită specie de alge, care trăiește apele foarte sărate. 

Nu rata nici: Cum arată cel mai mare pește de apă dulce. Este o pisică de mare găsită în Cambodgia

Acest tip de alge emană un miros specific, sesizat de locuitori, care nu este deloc toxic, ci e rezultatul fenomenelor naturale ce au loc în Techirghiol, în această perioadă. 

"Probabil este vorba de o proliferare a unor alge de culoare roșie sau roșiatică, probabil de Dunaliella salina, care este o algă ce trăiește în mediu salin, în mediu extrem. E capabilă de a rezista, halofilă s-ar mai numi și care în Techirghiol pare să fie sursa acestei culori deosebite, frumoase, extraordinare.

Mirosul este de hidrogen sulfurat. Nu este chiar neapărat un miros rău, este un miros natural care rezultă din descompunere a produselor proteici cu sulf.", au menționat specialiștii, potrivit Antena 3. 

Concluzia experților cu privire la apa roz din Techirghiol

Cei care au analizat fenomenul la fața locului au declarat că au fost recoltate probe, care vor fi duse spre examinare în laboratoarele de specialitate. Concluzia la care au ajuns experții este că algele care au colorat în roz lacul Techirghiol nu sunt toxice, ci sunt doar organisme specifice apelor cu salinitate ridicată. 

Citește și: Inedit! Gâşte canadiene pe un lac din Cluj-Napoca! Ce explicații au specialiștii

,,Până la urmă, din aceste din acești pigmenți carotenoizi ajung ca și crusataceele, dar şi flamingo să-și coloreze penele, iar noi să facem o mulțime de coloranți, o mulțime de substanțe cu utilitate pentru cosmetică și chiar medicină", a explicat unul dintre experți pentru sursa citată. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe