În ce țară de lângă România se mută din ce în ce mai mulți pensionari din Europa: „Aici trăim confortabil din pensie”

15 august 2023 18:53   Fapt divers
Ultima actualizare:

Țara iubită de români unde se mută tot mai mulți oameni care ies la pensie. Având în vedere că Germania a intrat recesiune, tot mai mulți pensionari aleg să se plece din țara lor, pentru a trăi confortabil din pensie. Iată unde se mută!

Dacă până acum destinația preferată a acestora era Spania, acum Ungaria a devenit noul loc de refugiu al pensionarilor germani, acum lucrurile par să se fi schimbat radical. 

Jurnaliștii spalioli de la ABC scriu că numărul pensionarilor germani stabiliţi în Ungaria a crescut cu 25% în ultima perioadă. El aleg să trăiască aici pentru că traiul este mult mai ieftin decât în țara lor natală. Astfel, zona Lacului Balaton a primit denumirea de „noul paradis al pensionarilor germani”.

Aproape 6000 de pensionari germani primesc pensia în Ungaria

În 2021, Instituţia Federală Germană pentru Asigurări de Pensii a transferat pensiile în conturi bancare ungare pentru 5.398 de persoane. Potrivit specialiștilor, în 2022, acest număr a crescut, în prezent fiind în derulare aproximativ 14.000 de cereri.

Mai mult, anul trecut au solicitat asistenţă socială cu 67.000 de pensionari germani mai mulţi decât în 2021. Principalul motiv a fost că pensia lor nu acoperă nivelul minim de existenţă. Astfel, sunt, deja, în total 1,2 milioane de pensionari care au solicitat asistență socială, iar numărul lor a crescut cu 6% numai în 2022.

Sursa amintită mai sus a oferit și câteva cazuri concrete ale unor pensionari germani care au ales să se mute în Ungaria, unde duc un trai mult mai bun decât în Germania.

„M-am interesat şi chiar aşa a fost. Viaţa în Ungaria este mult mai ieftină şi mai confortabilă, aşa că am început să căutăm o casă potrivită pentru noi la Lacul Balaton”, a declarat Sebastian, un bărbat care a lucrat la o companie de logistică din Berlin toată viaţa şi s-a pensionat în mai 2022.

Nu se mai ajungeau cu banii

Spaniolii au vorbit și despre cazul Alinei, care împreună cu soțul ei, trăieşte, în prezent, la Zanka, judeţul Veszprem. Femeia a explicat că în Germania nu puteau, pur şi simplu, să trăiască din cele două pensii.

„A trebuit să trăim şi momentul în care la Palatinat (Germania de Vest, Renania – n.red.) am devenit săraci după o viaţă de muncă, însă aici trăim confortabil din pensia noastră de 1.400 de euro”, a spus Alina.

Otmar Heider, un agent imobiliar care locuieşte de douăzeci de ani în Ungaria, a explicat ce diferențe sunt între Germania și Ungaria. Mai exact, cu banii cu care în Ungaria îți cumperi o casă și un teren generos, în Germania nu-ți poți lua nici măcar un garaj.

Mai multe