Lapte de pasăre, prăjitura care ne amintește de prispa bunicii și de verile petrecute la țară

7 iunie 2024 6:07   Fapt divers

Există anumite deserturi care au puterea de a ne transporta înapoi în timp, amintindu-ne de copilărie și de momentele petrecute alături de bunici. Unul dintre aceste deserturi magice este laptele de pasăre, o prăjitură delicioasă și rafinată care evocă nostalgia prispelor însorite și a verilor petrecute la țară.

Originea acestui desert

Lapte de pasăre, cunoscut și sub numele de "Oeufs à la neige" în franceză sau "Schnee-Eier" în germană, este un desert tradițional care a fost adaptat și îndrăgit în multe culturi europene. În România, această prăjitură a devenit un simbol al simplității și al bucuriei de a savura un desert făcut cu dragoste.

Ce ingrediente sunt necesare pentru rețeta Lapte de pasăre

Pentru a pregăti lapte de pasăre, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

- 4 ouă
- 1 litru de lapte
- 150 g zahăr
- 1 pachet de zahăr vanilat sau esență de vanilie
- Un praf de sare

Cum se prepară. Rețeta pas cu pas

- Separă albușurile de gălbenușuri.

- Într-un bol mare, bate albușurile cu un praf de sare până devin o spumă tare. Adaugă treptat 100 g de zahăr și continuă să bați până când spuma devine lucioasă și fermă.

- Încălzește laptele într-o cratiță mare, adăugând zahărul vanilat sau esența de vanilie.

- Când laptele începe să fiarbă ușor, redu focul și pune cu lingura spuma de albușuri în lapte, formând niște "norișori". Lasă-le să fiarbă ușor timp de 1-2 minute pe fiecare parte, apoi scoate-le cu o spumieră și pune-le pe un platou.

- Într-un bol separat, freacă gălbenușurile cu restul de zahăr (50 g) până devin cremoase și de culoare deschisă.

- Toarnă treptat laptele cald peste amestecul de gălbenușuri, amestecând continuu pentru a preveni coagularea.

- Pune amestecul înapoi în cratiță și gătește-l la foc mic, amestecând constant, până când se îngroașă ușor, formând un sos de vanilie. Nu lăsa să fiarbă, deoarece gălbenușurile se pot coagula.

Pentru a servi laptele de pasăre, așază "norișorii" de albuș într-un bol sau o farfurie adâncă și toarnă sosul de vanilie deasupra. Poți decora cu puțin scorțișoară sau coajă de lămâie pentru un plus de aromă.

Nostalgia dulcelui de altădată

Laptele de pasăre nu este doar un desert; este o călătorie în timp. Fiecare lingură ne amintește de zilele liniștite petrecute pe prispa bunicii, de mirosul de vanilie care inunda casa și de bucuria simplă de a savura un desert pregătit cu dragoste și răbdare.

Acest desert clasic rămâne o modalitate minunată de a păstra vii tradițiile și amintirile, fiind în același timp o încântare pentru papilele gustative. Dacă nu ai încercat încă să pregătești lapte de pasăre, acum este momentul perfect să o faci și să redescoperi farmecul deserturilor de altădată.

Mai multe