Tragedia unei fetițe schimbă legea din România. Ce se întâmplă cu șoferii băuți sau drogați care provoacă accidente mortale

8 februarie 2023 11:01   Fapt divers
Ultima actualizare:

Legea Anastasia a fost adoptată de Senat. O tragedie e pe cale să schimbe regulile în țara noastră. Șoferii băuți sau drogați care provoacă accidente mortale vor primi pedepse mult mai aspre, până la închisoare cu executare. 

Din păcate, România este pe primul loc în Europa la numărul de morți în accidente rutiere. Starea drumurilor și inconștiența unor persoane au făcut ca numărul victimelor să fie foarte mare, an de an.

Se simte, însă, aerul proaspăt al unei schimbări, odată cu momentul în care Legea Anastasia va intra în vigoare. Pentru moment, Senatul a adoptat propunerea legislativă pentru completarea Codului penal care prevede ca şoferii drogaţi, în stare de ebrietate sau fără permis care au generat un accident rutier mortal să fie pedepsiţi cu închisoarea.

Odată cu aceasă lege, șoferii inconștienți din România care se urcă fără jenă la volan ar trebui să se gândească de două ori.

Cum a luat naștere Legea Anastasia

Iniţiată de senatorul PSD Robert Cazanciuc şi însuşită de un grup de parlamentari PNL şi PSD, propunerea legislativă a fost reintrodusă în circuitul parlamentar în noiembrie 2022, după ce în 2019 a fost respinsă de Parlament.

O tragedie produsă în vara anului trecut a readus-o în prim-plan. Pe 1 iunie, de Ziua Copilului, Anastasia, o fetiță de doar 4 ani, era ucisă pe o șosea din România. Micuța a fost spulberată în fața casei sale, la Iași, de o șoferiță care conducea fără permis auto.

Astfel a ajuns actul normativ adoptat de Senatul României să poarte numele ”Legea Anastasia”. În etapa următoare, acest proiect va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

„O parte semnificativă a accidentelor grave de circulaţie soldate cu victime decedate o reprezintă cazurile de ucidere din culpă în concurs cu infracţiunea de conducere fără permis sau cu cea de conducere sub influenţa alcoolului.

Practica instanţelor de judecată, de a soluţiona astfel de cazuri prin hotărâri definitive şi irevocabile de suspendare a executării pedepsei sub supraveghere, a intrat în atenţia opiniei publice, atitudinea generală fiind că sancţiunea aplicată este considerată prea blândă în raport cu (...) relaţiile sociale referitoare la dreptul la viaţă", se mai arată în propunerea legislativă.

Numărul uriaș de persoane care conduc fără permis sau sub influența băuturilor alcoolice

Potrivit unei postări Facebook din noiembrie 2022, senatorul Robert Cazanciuc menţionează că datele furnizate de Poliţia Română şi de Ministerul Justiţiei arată că sunt 20.000 de persoane trimise în faţa instanţelor de judecată în fiecare an pentru conducere fără permis, sub influenţa drogurilor sau băuturilor alcoolice.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Mai multe