Motivul pentru care ne simtițim mereu obosiți, stresați și nervoși. Cum ne putem vindeca

24 septembrie 2022 13:53   Fapt divers
Ultima actualizare:

Trăim vremuri agitate și confuze, iar organismul nostru este tot mai afectat. Un psiholog a explicat motivul pentru care ne simțim mereu obosiți, stresați și nervoși.

„Trăim vremuri haotice. Oamenii sunt mereu agitați, iar asta îi impinge la schimbări. Sunt nevoiți să iasă din starea de confort și încep să intre în tipare mentale de genul «nu mai merge nimic ca înainte», «totul merge prost», «apar mereu necazurile».

Asta pentru că se lasă cuprinși de tot soiul de frici, cum ar fi frica de viruși, frica de război, frica de creștere a prețurilor, iar astfel nu fac altceva decât să mărească și mai multe frica colectivă, pe care o alimentează și o manifestă și care ajunge finalmente să îi controleze”, explică psihologul Stelian Chivu, conform Adevărul.ro.

Merită să afli sfaturile lor! Insula unde trăiesc cei mai mulți oameni de peste 100 de ani! Cele zece secrete ale nemuririi

„Oamenii se lasă cuprinși de tot soiul de frici, cum ar fi frica de viruși, frica de război, frica de creștere a prețurilor”

Este evident că trecem printr-o perioadă foarte agitată și complicată. Toată această stare este amplificată de știrile alarmiste care sunt difuzate 24 de ore din 24, dar și de discursurile confuze și îngrijorătoare ale liderilor politici.

Specialiștii susțin că vremurile pe care le traversăm sunt intense din punct de vedere emoțional.

„Mulți dintre noi se confruntă cu stări negative din senin, pe care nu și le explică. De pildă, simt că nu mai au suficient timp pentru a face ce obișnuiau  să facă, slăbesc sau, dimpotrivă, acumulează în greutate, percep schimbări gastrointestinale și simt nevoia să își modifice regimul alimentar”, explică psihologul Stelian Chivu.

Cum ne putem vindeca? „Este esențial să lăsăm trecutul în trecut”

Una din metodele simple de vindecare este aceea de a renunța prin conștientizare la frică, la judecată, rezistență și separare de ceilalți, dar în mod special la ego. Este vital să ne concentrăm asupra stărilor frumoase și pozitive. Ne putem modifica realitatea care nu ne mai place în acest moment, dacă vom schimba perspectiva, obiceiurile și chiar vocabularul.

Un prim pas spre eliberarea gândurilor și emoțiilor negative care ne chinuie este acela de a răspunde sincer la următoarele întrebări: „La ce mă gândesc acum?”, „Ce stări am?”, „În ce gen de activități mă implic? 

„E nevoie să învățăm să respirăm corect. Este relativ simplu, dar e nevoie de perseverență. Respirația este cea care ajută cel mai mult creierul, ținând cont de faptul că acesta consumă 25% din oxigenul preluat de organism, chiar dacă reprezintă doar 2% din masa întregului corp.

Este esențial să lăsăm trecutul în trecut, să trăim în prezent și să ne construim viitorul așa cum ne dorim”, afirmă psihologul Stelian Chivu, conform Adevărul.

Vezi și: Secretul celui mai fericit om din lume! Ce face 15 minute în fiecare zi

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Mai multe