Orașul din România care nu se mai regăsește pe hartă. Deși avea importanță strategică, nu mulți își aduc aminte de el

4 iunie 2024 9:30   Fapt divers

Harta României a suferit modificări semnificative în ultimii ani, unele dintre acestea fiind de-a dreptul surprinzătoare. Este greu de imaginat, dar anumite localități care odinioară aveau o importanță deosebită acum nu mai există deloc. Au dispărut complet, iar despre ele mai vorbesc doar poveștile și legendele trecutului. Un astfel de exemplu este unul dintre cele mai importante orașe comerciale ale României, care a fost șters de pe hartă. Din păcate, acest destin tragic a fost împărtășit și de alte orașe care odinioară aveau o mare importanță.

Ținutul Fălciului nu mai există astăzi

Suntem conștienți că numeroase așezări rurale din țara noastră au devenit pustii. Totuși, există și așezări urbane care au ajuns în aceeași situație. Mai mult decât atât, unul dintre cele mai importante orașe din România a dispărut complet de pe hartă.

În județul Vaslui, odinioară se afla unul dintre cele mai importante orașe din punct de vedere strategic și militar: Ținutul Fălciului. Acest oraș a jucat un rol esențial pe harta comercială a României.

Astăzi, Ținutul Fălciului este menționat doar în documentele istorice, prima atestare a acestei așezări fiind în ”Cronica călugărilor Mănăstirii Putna”. Nimic altceva nu mai vorbește despre măreția orașului de altădată.

La acea vreme, conform documentului, existau 24 de ținuturi în acea zonă, iar cel mai important dintre ele erau Ținutul Fălciului, care avea capitala în târgul Fălciu. Mult mai târziu, reședința de județ a fost mutată la Huși.

Ce alte orașe au mai dispărut de pe harta actuală a țării noastră

Însă, se pare că Ținutul Fălciului nu este singura localitate care nu mai există astăzi pe harta României. Al doilea sit ca mărime din țară, după Sarmizegetusa este și el tot de domeniul trecutului.

În zilele noastre, din cetatea Vicina din insula Păcuiul lui Soare au mai rămas doar ruinele, care reprezintă un punct de interes pentru cei care ajung în Călărași.

Victoria, din Brașov, este un alt oraș care nu se mai regăsește pe harta actuală a țării noastre. În trecut, era cunoscut sub numele de Colonia Ucea, acesta a fost construit pentru a deservi intereselor industriale. 

Și orașele Ester (din Constanța), Baia (din Suceava), dar și Szegfalwa se află printre așezările care au avut același sfârșit, fiind șterse de pe harta României.

Mai multe