Locul din România unde nimeni nu divorțează. Ținutul e de basm și îți taie răsuflarea

Ultima actualizare:

România ascunde colțuri de poveste, locuri încărcate de istorie și frumuseți naturale care îți taie răsuflarea. Un astfel de loc, mai puțin cunoscut, dar plin de farmec, este localitatea Biertan, care a atras atenția publicațiilor internaționale precum Cosmopolitan și BBC. Situat în județul Sibiu, Biertanul este o adevărată bijuterie ascunsă în inima țării noastre.

image

Istorie și peisaje desprinse din povești

Fondată în secolul XIII de către coloniștii sași, atrași de solul fertil și condițiile viticole ideale, Biertanul a evoluat într-o localitate cu o istorie bogată. În anul 1572, Biertan devine centrul spiritual al sașilor din Transilvania, găzduind sediul Scaunului Episcopal Evanghelic. Astăzi, această localitate îmbină armonios construcții remarcabile cu o cetate fortificată ce a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Legendele ce înconjoară cetatea fortificată

Cetatea Biertanului este una dintre cele mai cunoscute din Transilvania, iar legenda ce o înconjoară adaugă o notă specială. O tradiție unică din secolul XVII, menită să păstreze sacralitatea căsniciei, spune că cuplurile aflate în pragul divorțului erau închise în cetate timp de două săptămâni. Timp în care, ei trebuiau să împartă un singur pat, o singură lingură, o singură furculiță, o singură farfurie și un singur scaun. Cu toate aceste restricții, s-a înregistrat un singur divorț în ultimii 300 de ani. Se spune că această metodă neobișnuită ajuta cuplurile să își regăsească dragostea și să iasă din cetate iubindu-se mai mult decât înainte.

O altă legendă povestește despre un bolovan amplasat lângă biserica din cetate, unde cei ce făceau rele în cursul săptămânii erau expuși în fiecare duminică pentru a fi văzuți de întreaga comunitate. Aceasta servea ca mijloc eficient de educație și integrare în colectivitate. Astăzi, Biertanul este cunoscut în lume datorită bisericii-cetate, inclusă în 1993 pe lista monumentelor istorice UNESCO.

O bijuterie a arhitecturii

Biserica-cetate din Biertan, dedicată Sfintei Maria, a fost restaurată în 1993 prin donații făcute de originari ai localității răspândiți în întreaga lume. Restaurarea a fost coordonată de arhitectul Hermann Armeniu Fabini, distins cu medalia "Europa Noastra" în 1991. Acest monument istoric impresionează prin arhitectura sa bine conservată și prin povestea sa fascinantă, aducându-i un omagiu aparte acestui loc încântător din inima României.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Radicalul Ebrahim Raisi
image
image
image
image
image
image
drum pixabay jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
Mănăstirea Voroneț foto Maria Alexandra Mortu jpeg
ciocan judecator
caragiale eminescu micle jpg
mancare de tip fast food jpg
atena pixabay jpg
musulmani la kaaba reuters
image
actualitate.net
image
actualitate.net