Cel mai ciudat sat românesc. O singură persoană locuiește aici și are un drum de 10 km din marmură

Situat în Ținutul Pădurenilor din județul Hunedoara, satul Alun devine o poveste desprinsă din decorul unui film, un loc unde timpul pare să se fi oprit. Cu o singură persoană locuind aici, această așezare ciudată păstrează în memoria ei istoria unui sat care, la un moment dat, găzduia peste 100 de familii.

Satul Alun. Foto: arhiva.
Satul Alun. Foto: arhiva.

Drumul de 10 Kilometri din marmură, unic la noi în țară

Cea mai notabilă caracteristică a satului Alun este drumul său de aproximativ zece kilometri construit în întregime din marmură. Această realizare impresionantă îl face unic în România și atrage atenția celor care îl descoperă. Marmura, cu frumusețea și durabilitatea ei, adaugă o notă aparte peisajului rural și conferă satului un farmec aparte.

Satul Alun, acum denumit de localnici „satul înmărmurit“, a cunoscut o perioadă de glorie acum aproape jumătate de secol. În anii '60, ultima casă, cu numărul 104, a fost construită, marcând în același timp începutul declinului comunității. În decursul anilor, oamenii au început să migreze, iar combinatul siderurgic din Hunedoara și colectivizarea comuniștilor au jucat un rol important în transformarea satului într-un loc pustiu.

Singurul locuitor al acestui sat

Singura persoană care rămâne legată de Alun este Gheorghe Gheorghesc, un martor al schimbărilor din decursul vieții sale. În tinerețea sa, Alun era un sat prosper, cu o școală cu internat și o comunitate muncitoare în cariera de marmură și minele din Ghelari. Cu toate acestea, colectivizarea și schimbările economice au condus la exodul locuitorilor, iar astăzi doar bătrânii mai păstrează amintirea vremurilor glorioase ale satului.

Alun, satul cu un singur locuitor, rămâne o comoară în inima Ținutului Pădurenilor. Drumul său de marmură și amintirile bătrânilor care au trăit aici sunt mărturii ale unui trecut bogat și a unei comunități puternice. Cu toate că satul a cunoscut schimbări semnificative, acesta continuă să fie un simbol al perseverenței și rezistenței în fața transformărilor sociale și economice.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Utilaj puternic jpg
plaja pixabay jpg
Loto. Sursa foto: Impact.ro
lumina sfanta de paste jpeg
masa de paste jpg
euro valuta bani pixabay jpg
Cum să îți petreci timpul liber pe internet jpg
oua valcea1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net