Prințesa care a fost obligată să-și abandoneze copilul. Trebuia să devină soția unui prinț moștenitor, dar s-a căsătorit în secret cu un baron
Născută pe data de 9 noiembrie 1723 la Berlin, prințesa Anna Amalia a Prusiei a fost unul dintre cei zece copii ai lui Frederic Wilhelm I al Prusiei și ai Sofiei Dorothea de Hanovra. A început să studieze muzica după moartea tatălui ei și a devenit, cu timpul, cunoscută ca patroană a muzicienilor și compozitorilor. A fost considerată o posibilă mireasă pentru Adolf Frederic, prințul moștenitor al Suediei, s-a căsătorit în secret cu un baron, a fost obligată să își abandoneze copilul și a ajuns să își dedice întreaga viață muzicii și rugăciunilor.
Prințesa Anna Amalia s-a născut pe 9 noiembrie 1723 la Berlin și a fost unul dintre cei zece copii ai lui Frederic Wilhelm I al Prusiei și ai Sofiei Dorothea de Hanovra. Mai mică cu 11 ani decât fratele ei, viitorul Frederic cel Mare, în ciuda faptului că ambii copii aveau înclinații muzicale, Anna a putut studia abia după moartea crudului ei tată care ura muzica. Tânăra a învățat să cânte la clavecin, flaut și vioară, primind primele lecții chiar de la fratele ei.
Totodată, a fost considerată o posibilă mireasă pentru Adolf Frederic, prințul moștenitor al Suediei. Însă, având de ales între ea și sora ei, Louisa Ulrika, reprezentanții acestuia au preferat-o pe cea din urmă. Anna Amalia s-a căsătorit în secret, în anul 1743, cu baronul Friedrich von der Trenck. Devenit rege al Prusiei, fratele ei, Frederic al II-lea, a aflat de mariaj observând că a rămas însărcinată, iar, plin de furie, a trimis-o la Abația Quedlinburg, o mănăstire protestantă unde se refugiau pentru a naște femeile aristocrate care urmau să aibă copii din afara căsătoriei.
Doar câteva dintre operele ei au supraviețuit
De asemenea, a anulat căsătoria, iar baronul von der Trenck a fost încarcerat timp de zece ani. Prințesa Anna a continuat să corespondeze cu el până la moarte și, din păcate, despre soarta copilului nou-născut nu există astăzi nicio informație.
Anna a devenit stareță la Quedlinburg în anul 1755, dar a ales să-și petreacă timpul la Berlin, unde s-a dedicat muzicii și a devenit cunoscută ca patroană a muzicienilor și compozitorilor, potrivit dosaresecrete.ro. A început să studieze serios teoria muzicii și compoziția cu profesorul Johann Philipp Kirnberger, un fost student al lui Johann Sebastian Bach, în anul 1758, și a creat mai multe compoziții. Din nefericire, doar câteva dintre operele ei au supraviețuit.
Prințesa Anna Amalia nu s-a mai căsătorit niciodată și și-a dedicat întreaga viață muzicii și rugăciunilor. Pe data de 30 martie 1787, la vârsta de 63 de ani, s-a stins din viață la Berlin și a fost înmormântată în cripta Hohenzollern din Catedrala din oraș.