Sfârşitul tragic al prinţesei Sophie, fiica reginei Maria Antoaneta. După decesul copilei, suverana a căzut într-o depresie cumplită

2 august 2024 8:32   Fapt divers

Prințesa Sophie Hélène Béatrice a Franței a fost a doua fiică și cel mai mic copil din cei patru ai regelui Ludovic al XVI-lea și reginei Maria Antoaneta. Din nefericire, copila a avut parte de un sfârșit tragic, chiar înainte de a împlini vârsta de un an. După decesul ei, mama sa a căzut într-o depresie cumplită, din care nu și-a revenit pe deplin niciodată.

Născută pe data de 9 iulie 1786, la Palatul Versailles, Marie Sophie Hélène Béatrice a fost a doua fiică și cel mai mic copil din cei patru ai regelui Ludovic al XVI-lea al Franței și a reginei Maria Antoaneta. Micuța a fost numită după mătușa sa, Sophie a Franței, cea de-a șasea fiică a regelui Ludovic al XV-lea, care murise cu patru ani înainte de nașterea sa.

De altfel, această sarcină a fost o surpriză totală pentru suverană, căci după ce a adus pe lume ultimul băiat, în martie 1785, nu-și mai dorea copii. Din păcate, din cei patru copii ai săi, doar unul a ajuns la maturitate, aceea fiind Marie- Thérèse. Primul băiat, Louis-Joseph, a pierit la doar șapte ani din cauza tuberculozei, iar al doilea fiu, Louis Charles (Ludovic al XVII-lea) a murit în condiții tragice în închisoare, în anul 1795.

Sfârşitul tragic al prinţesei Sophie

În ceea ce o privește pe Sophie, micuța nu a apucat să împlinească vârsta de un an. La naștere, a cântărit patru kilograme, mama ei, Maria Antoaneta, având un travaliu destul de dureros. A fost botezată la capela Palatului Versailles, de Louis-Joseph de Montmorency-Laval, episcop de Metz și mare capelan al Franței, nașii ei fiind Ferdinand, Arhiducele de Austria, fratele reginei, și Madame Élisabeth, sora regelui Ludovic al XVI-lea. Încă de la început, copila dădea semne că are o sănătate fragilă.

Cu toate că era un bebeluș voinic, în scurtele luni de viață, a devenit evident că suferea de tuberculoză, potrivit madamegilflurt.com. Prințesa, care a fost la naștere mai mare decât în mod normal, mândria părinților săi și o alinare pentru mama ei, s-a stins din viață subit, pe data de 19 iunie 1787, cu puțin timp înainte de a împlini un an. A fost înmormântată la Biserica Saint-Denis, fiind condusă pe ultimul drum de întreaga curte de la Versailles. După deces, Maria Antoaneta a intrat într-o depresie apăsătoare.

Mai multe