Stațiunea din România care în trecut era „perla Carpaților” a ajuns o ruină. În 1800 era un loc de lux, acum zace în paragină

28 septembrie 2024 16:27   Fapt divers

Cândva, era una dintre cele mai frumoase stațiuni românești, recunoscută pe plan internaționale pentru condițiile de lux pe care le oferea vizitatorilor săi. Astăzi, din acest loc plin de istorie a rămas numai o ruină. Este vorba despre Borsec, un loc cunoscut cândva drept „Perla Carpaților”.

Cândva, era cunoscută drept „Perla Carpaților”, iar condițiile de lux, cât și frumusețea naturală a locului, ajutau această stațiune să câștige premii chiar și pe plan internațional. Borsec primea, în anul 1873, medalia de aur la Târgul Internaţional de la Viena, iar peste doar trei ani, în 1876, câștiga și medalia de argint la Berlin. 

Iar acestea nu au fost singurele premii pe care Borsecul le-a primit, în străinătate. În anul 1878, această stațiune primea diploma de onoare a Târgului Internaţional din Paris. Astăzi, din păcate, lucrurile stau cu totul altfel. 

Borsec apare pe hartă în 1803

Această stațiune de vis își începe povestea în anul 1803, după ce austriacul Valentin Gunther se vindecă de o boală pe care medicii de la acea vreme o considerau incurabilă, după ce face un tratament la băile termale.

După ce revine la Viena, începe să facă comerț cu apă adusă de la Borsec, împreună cu o rudă. Cei doi au arendat localitatea de la proprietarele Lazărea şi Ditrău, iar în 1806, în zonă deja fusese o fabircă de sticlă, iar milioane de litri de apă erau îmbuteliați.

În cele din urmă, spre finalul anilor 1800, Borsec este recunoscut drept o stațiune de vis, ce oferă vizitatorilor condiții de lux, cât și ape cu proprietăți benefice sănătății.

Când a început declinul stațiunii

Borsecul își continuă prosperitatea și în timpul perioadei comuniste, iar în anii 1970, aici erau deja peste 100 de unități de cazare. Pentru a pune lucrurile în perspectivă, astăzi au mai rămas doar 10 dintre acestea.

După Revoluție, în urma privatizărilor rapide, „Perla Carpaților” își pierde strălucirea, iar în 2001 se închide și baza de tratament balnear. Acesta a fost și momentul în care Borsecul și-a pierdut statutul de staţiune balneo-climaterică, pe care îl avea încă din 1953.

Mai multe