A stat 500 de zile într-o peșteră, fără să comunice cu nimeni: „Nu am vorbit decât cu mine”

14 aprilie 2023 19:54   Internațional

O sportivă din Spania a petrecut 500 de zile izolată într-o peșteră, aflată la 60 de metri sub pământ. Exiperința ei a face parte din cadrul unui experiment social.

Atunci când atleta Beatriz Flamini a coborât în peștera din Granada, Rusia nu invadase Ucraina și lumea încă mai lupta împotriva Covid-19.

„Încă sunt blocată pe 21 noiembrie 2021. Nu mai știu nimic despre lume”, a spus ea după ce a ieșit din peșteră, potrivit BBC.

Acum în vârstă de 50 de ani, Beatriz a intrat în peșteră atunci când avea 48 de ani. Timp de 500 de zile, ea a făcut sport, a desenat și a tricotat căciuli de lână. Mai mult, atleta a citit 60 de cărți și a băut 1.000 de litri de apă, susține echipa de cercetători care a studiat-o.

Nimeni nu a luat contact cu ea

Experimentul a fost făcut de un de un grup de psihologi, cercetători și speologi, dar niciunul dintre aceștia nu a luat contact cu ea. Beatriz Flamini a recunoscut că experiența sa a fost „excelentă, imbatabilă”.

„Am tăcut timp de un an și jumătate, nu am vorbit cu nimeni, decât cu mine”, a spus ea.

„Îmi pierd echilibrul, de aceea sunt ținută în brațe. Dacă îmi dați voie să fac un duș – nu m-am atins de apă de un an și jumătate – ne vedem în scurt timp. Sunteți de acord?”, le-a spus ea jurnaliștilor.

A pierdut noțiunea timpului după 2 luni

Beatriz Flamini a mai povestit și că i-a dispărut orice de noțiune de timp, după aproximativ două luni. „A fost un moment în care a trebuit să nu mai număr zilele”, a spus ea, adăugând că a crezut că a stat în peșteră „între 160-170 de zile”.

Experiența lui Beatriz nu a fost, însă, lipsită de momente dificile. La un moment dat în peșteră a fost o invazie de muște. Atleta a mai spus că avut și „halucinații auditive”. „Tu taci și creierul inventează”, a spus ea.

Experimentul sportivei a avut ca scop studierea impactul izolării sociale și al dezorientării temporare extreme asupra oamenilor. S-a spus că Flamini a spus că aceasta a doborât un record mondial pentru cel mai lung timp petrecut într-o peșteră, dar Guinness World Records nu a confirmat dacă există un record pentru așa ceva.

Mai multe