Animal considerat dispărut, surprins de un fotograf: „Această fotografie pare să fie prima din istorie a acestei «specii pierdute»”

16 septembrie 2024 9:38   Internațional

În timp ce fotografia păsările din Noua Britanie din Papua Noua Guinee, în luna martie a acestui an, fotograful Tom Vierus, stabilit în Fiji, nu avea habar că a făcut o descoperire incredibilă. Pe cardul său de memorie se afla prima imagine a unei acvile rare din Noua Britanie, o specie de pasăre de pradă din familia Accipitridae.

Se știu puține lucruri despre șoimul din Noua Britanie, care se găsește doar pe insulă și este cunoscut în limba locală sub numele de „keango” sau „kulingapa”. Conform Listei Roșii a IUCN, unde pasărea este clasificată ca fiind specie vulnerabilă, este destul de evazivă, fiind cunoscută de știință doar din patru exemplare, niciunul dintre acestea nefiind fotografiat.

Ultima înregistrare științifică documentată a speciei pare să fie un specimen din iulie 1969, care este păstrat în Muzeul American de Istorie Naturală din New York, SUA.

Deși au existat mai multe înregistrări doar la vedere în anii care au urmat, Goshawk-ul din New Britain pare să fi scăpat de documentarea foto, sonoră și a specimenului timp de 55 de ani”, a explicat John Mittermeier, directorul departamentului de căutare a păsărilor pierdute de la American Bird Conservancy, într-o declarație, potrivit msn.com.

„Această specie este cu siguranță rară”

A fost o surpriză atât de mare să aud că această fotografie pare să fie prima din istorie a acestei «specii pierdute»”, a spus Tom Vierus.

Potrivit ofițerului WWF din Pomio, Oscar Pileng, specia este rară, chiar și localnicii nu au văzut prea multe din ea.

„(Locuitorii și liderii locali n.r) au împărtășit faptul că această specie este cu siguranță rară în Pomio. Unii au confirmat că această specie nu se găsește în zonele de coastă, ci doar în interiorul Pomio, și este rar văzută. (Sunt n.r) foarte fericit că există acum o înregistrare oficială la nivel mondial și sper că acest lucru înseamnă că se fac mai multe eforturi pentru a proteja habitatul său de amenințările agriculturii pe scară largă, exploatării forestiere, mineritului și dezvoltării infrastructurii”, a spus acesta.

Mai multe