#Casa Regală a Marii Britanii

Cine a fost spionul KGB de la Palatul Buckingham din timpul domniei Reginei Elisabeta a II-a. Suverana a aflat secretul mult prea târziu

14 ianuarie 2025 21:48   Internațional

Regina Elisabeta a II-a a fost ținută neinformată timp de aproape un deceniu cu privire la activitățile de spionaj desfășurate de unul dintre colaboratorii săi în beneficiul KGB, conform unor documente oficiale recent desecretizate și publicate marți, informează AFP.

Anthony Blunt, un reputat istoric de artă și curator al colecțiilor de artă ale familiei regale britanice, a recunoscut în 1964 că era agent sovietic încă din anii 1930.

Cu toate acestea, Regina Elisabeta a II-a nu a fost informată complet despre implicarea sa decât abia în 1973, aproape nouă ani mai târziu, conform documentelor desecretizate din arhivele MI5, serviciul britanic de informații interne.

Reacția Reginei Elisabeta a II-a

Când suverana a aflat în sfârșit adevărul despre activitățile de spionaj ale lui Anthony Blunt, care fusese numit curator al colecțiilor regale în 1945 de tatăl său, regele George al VI-lea, ea a reacționat „foarte calm și fără să se arate surprinsă”, potrivit documentelor.

Această decizie de a-i dezvălui reginei adevărul a fost luată de guvernul britanic doar după ce s-a descoperit că  era grav bolnav, iar oficialii se temeau că presa ar putea să publice informațiile la moartea acestuia.

Documentele arată, de asemenea, că regina „nu îl aprecia deloc pe Blunt și îl vedea foarte rar".

Recrutarea lui Anthony Blunt și activitățile de spionaj

Anthony Blunt a fost recrutat de sovietici în perioada în care era student la Universitatea Cambridge, devenind membru al celebrei rețele de spionaj „Cambridge 5”.

Această rețea includea alți agenți dubli faimoși precum Donald Maclean, Guy Burgess, Kim Philby și John Cairncross.

Blunt a fost ofițer al MI5 în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și a transmis o cantitate considerabilă de informații clasificate către superiorii săi de la KGB.

Deși suspiciuni legate de activitățile sale au apărut încă din anii 1950, lipsa unei mărturisiri clare i-a permis să rămână în centrul sistemului de stat britanic până la începutul anilor 1960.

În cele din urmă, Blunt a fost demascat public în 1979 de către prim-ministrul conservator Margaret Thatcher, într-o declarație făcută în Parlamentul britanic.

Căderea lui Blunt

După dezvăluirea rolului său ca agent sovietic, autoritățile britanice i-au retras titlul de cavaler al Ordinului Imperiului Britanic. Anthony Blunt a murit în 1983, la vârsta de 75 de ani.

Scandalul care a zguduit familia regală britanică a fost ulterior subiectul unui episod din serialul de succes „The Crown”, atrăgând atenția publicului asupra complexității acestei povești.

Recent, documentele de arhivă legate de acest caz au fost publicate înaintea unei expoziții dedicate activității serviciului secret intern al Regatului Unit, intitulată „MI5: Official Secrets”. Expoziția urmează să fie organizată în primăvara acestui an la Arhivele Naționale din Londra.

Acest episod istoric scoate la lumină complexitatea relațiilor dintre monarhia britanică, serviciile secrete și lumea spionajului internațional, dar și modul în care secretele pot rămâne ascunse chiar și în cele mai înalte cercuri ale puterii.

Mai multe