Copiii din Marea Britanie, răpuși de o epidemie bacteriană necruțătoare! Numărul victimelor, în creștere

5 decembrie 2022 15:18   Internațional
Ultima actualizare:

Noile epidemii din Europa au luat pe nepregătite atât populația cât și lumea medicală. Dacă Europa se luptă cu explozii ale cazurilor de Covid sau diverse gripe, în Marea Britanie sunt înregistrate victime, din cauza streptococului de grupă A. Cei mai vulnerabili sunt copiii.

Șapte copii din Anglia au decedat

Un băiat de 12 ani, înscris la o școală din Londra a devenit, recent, cea de-a șaptea victimă a infecției cu streptococ de grupă A. Camila Rose Burns, de 4 ani, se luptă pentru viața ei, fiind ventilată, într-un spital din Liverpool. Părinții din Marea Britanie sunt îngroziți, după ce șapte copii au decedat, din cauza noii epidemii, mai ales că unii medici s-au hazardat și au prescris tratamente greșite.

Fiind vorba despre o infecție bacteriană, antibioticele sunt soluția salvatoare, însă o fetiță de 7 ani a murit pentru că i-a fost prescris tratament exclusiv cu corticosteroizi. Tatăl acesteia a fost marcat de întreaga tragedie, întrucât a încercat din răsputeri să își readucă copilul la viață, prin măsuri de prim-ajutor, după ce fetița i-a murit în brațe.

Anterior, Abul Roap, 37 de ani, și-a dus fiica, Hanna, în vârstă de șapte ani, la medicul de familie, după ce aceasta s-a trezit tușind, în toiul nopții. Medicul de familie i-a prescris corticosteroizi, iar familia a fost trimisă acasă, unde Hanna a murit, 12 ore mai târziu, relatează Dailymail.co.uk

În urma acestui caz și a cifrei ascendente a deceselor cauzate de streptococul de grupă A, Guvernul britanic s-a implicat, părinții fiind sfătuiți să monitorizeze cu mult mai mare atenție simptomele celor mici, în timp ce medicilor li s-a cerut să administreze antibiotice, la primele semne clare ale unei infecții bacteriene.

Printre simptome se numără eczeme, letargie, dificultate sau durere la înghițire, greață sau vărsături, umflarea gâtului sau a ganglionilor limfatici, iritații sau erupții la nivelul pielii, dureri sau roșu în gât, amigdale inflamate, față tumefiată, dureri sau crampe musculare și, evident, febră sau tuse. 

Experții în sănătate au atras atenția asupra posibilelor epidemii ce pândesc, după pandemia de Sars Cov 2. În perioada restricțiilor, majoritatea populației a aplicat măsurile de protecție, în special igiena mâinilor. Din momentul ridicării restricțiilor, măsurile au fost, parcă, uitate, cel mai grav fiind faptul că igiena mâinilor sau curățarea suprafețelor comune protejează împotriva unui număr foarte mare de agenți patogeni.

Astfel, dacă în anii pandemiei, multe persoane au fost ferite de viruși sau bacterii comune, sistemul imunitar a nu a mai avut același „exercițiu”, fiind slăbit. În prezent, din cauza factorilor enumerați, infecțiile considerate banale, cândva, au ajuns să fie fatale, mai ales în cazul copiilor sau al celor vulnerabili.

Infecția, considerată banală. Netratată, se ajunge la complicații grave

În mod ironic, infecția cu streptococ de grup A este considerată una banală, ce poate fi tratată rapid cu antibiotice. În urma unui simplu exudat faringian, infecția poate fi confirmată, analiza urmând să fie completată de o antibiogramă, adică un test care arată ce antibiotic elimină cel mai eficient bacteria. 

Streptococul din grupa A mai este numit și GAS și se manifestă prin infecții ale gâtului. Bacteria se poate transmite prin tuse sau strănut, contagioase fiind și suprafețele contaminate cu secreții. Netratată, infecția poate duce la complicații precum febra reumatică, care poate afecta inima sau rinichii.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe