#Război Ucraina-Rusia

Decizia care schimbă totul: „Putin a pornit jocurile foamei"

30 octombrie 2022 18:35   Internațional

Rusia a anunţat sâmbătă că îşi suspendă participarea la acordul ce asigură continuarea exporturilor de cereale din Ucraina. Anunţul a venit la câteva ore după atacul cu drone care a vizat nave ruseşti în Crimeea, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Cel puţin o navă rusească a suferit avarii într-un bombardament cu drone asupra flotei din Marea Neagră, sâmbătă, în golful Sevastopol. Bombardamentul ar fi început la ora locală 04:20 şi au fost utilizate nouă drone şi şapte drone maritime, conform oficialilor ruşi, relatează BBC.

Guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvozhaev, a afirmat că marina rusă a respins atacul, care a fost „cel mai masiv” din luna februarie şi până acum. Razvozhaev a menţionat că toate vehiculele zburătoare fără echipaj uman (UAV) au fost doborâte şi că nicio „infrastructură civilă” nu a suferit avarii, dar „cel puţin o navă a suferit avarii minore”.

De asemenea, autoritățile de la Kremlin au mai adăugat că navele care au fost vizate de atacul cu drone, care a avut loc sâmbătă dimineaţă, erau implicate în asigurarea „coridorului de cereale”.

Ca urmare, Rusia „îşi suspendă participarea la implementarea acordului asupra exportului de produse agricole din porturile ucrainene”, a anunţat Ministerul rus al Apărării. Acest acord este vital pentru aprovizionarea alimentară a ţărilor sărace, notează AFP.

Acordul, vital pentru ţările sărace

În replică, şeful biroului preşedintelui ucrainean, Andrii Iermak, a acuzat sâmbătă Rusia de „şantaj” şi „atacuri teroriste inventate”.

Decizia Rusiei de suspendare a participării la un acord privind cerealele la Marea Neagră intermediat de ONU „demonstrează încă o dată că negocierile cu Federaţia Rusă sunt o pierdere de timp”, a declarat sâmbătă înaltul oficial ucrainean.

Pe de altă parte, ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a acuzat sâmbătă Moscova că a folosit un „pretext fals” pentru a-şi suspenda participarea la acordul privind exporturile de cereale.

„Facem apel la toate statele să ceară Rusiei să-şi oprească jocurile foamei şi să-şi reia angajamentul faţă de obligaţiile sale”, a scris Kuleba pe contul său de Twitter. „Putin a transformat mâncarea, frigul şi preţurile în arme împotriva lumii (...). Rusia duce un război hibrid împotriva Europei, luând Africa şi Orientul Mijlociu ostatice”, a postat pe Twitter Mîhailo Podoliak, consilier prezidenţial.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Mai multe