Descoperire uluitoare în Marea Mediterană. Cercetătorii au găsit o armă veche de 2.000 de ani
O armă romană maritimă din timpul unei bătălii, a fost găsită pe fundul Mării Mediterane. Este vorba despre un berbec antic de 2.000 de ani, care a rămas scufundat pe vremea Primului Război Punic. Cercetătorii l-au descoperit recent pe coasta Siciliei.
Potrivit Euronews.com, arma a fost găsită la 80 de metri adâncime în Marea Mediterană. Rostrul, așa cum este numit, a fost încorporat sub o navă de război din vechile timpuri, potrivit departamentului de patrimoniu cultural al regiunii. Se pare că stâlpii erau montați în partea din față a navei de luptă pentru a se ciocni cu navele adverse și a le provoca scufundarea.
Cercetătorii cred că arma a fost folosită în timpul războiului de la Aegates dintre Roma și Cartagina, desfășurat în 241 î.Hr. Ceea ce a declanșat conflictul a fost dominarea Mediteranei de Vest, iar Cartagina a fost învinsă în toate cele 3 războaie care au purtat numele de „Războaiele Punice”.
Mai mult, experții susțin că berbecul descoperit pe fundul mării a aparținut unei nave din Bătălia de la Aegates, bătălie care a marcat sfârșitul Primului Război Punic dintre cele două părți inamice. Acesta a durat 23 de ani, iar la final, Roma a ieșit învingătoare în fața Cartaginei.
Ce spun cercetătorii și cum arată arma găsită pe fundul Mării Mediterane
De asemenea, analiza cercetătorilor dovedește că această armă are reliefuri ornamentale și o cască romană cu 3 pene gravate. Stilul coifului este considerat un stil standard, cu care soldații erau obișnuți la vremea respectivă. Cercetătorii au mai găsit de-a lungul timpului astfel de artefacte, chiar săbii și monede în Marea Mediterană.
Francesco Paolo Scarpinato, cel care face parte din consiliul orașului Palermo a spus:
„Fundul mării din zona insulei Aegadian este întotdeauna o sursă valoroasă de informații pentru a adăuga mai multe cunoștințe despre bătălia navală dintre flota romană și Cartagina”, este mărturia acestuia, potrivit sursei citate.