Descoperire uluitoare pe fundul oceanului în care s-a scufundat vasul Titanic. „Este ca și cum ai căuta acul în carul cu fân”

4 septembrie 2024 12:58   Internațional
Ultima actualizare:

Specialiștii au făcut o descoperire uimitoare pe fundul oceanului Atlantic, acolo unde s-a scufundat Titanicul. Este vorba despre o piesă de rezistență, pe care nimeni nu mai spera să o recupereze vreodată.

O statuie de bronz de pe Titanic, numită „Diana din Versaille”, a fost găsită recent de echipa de cercetare a RMS Titanic, chiar pe fundul oceanului, informează The Guardian. RMS Titanic Inc este o companie din Georgia, care deține drepturile de recuperare a tuturor obiectelor de pe vasul care s-a scufundat în 1912. Prima cercetare a avut loc în 2010, iar de curând, specialiștii au publicat imagini neașteptate.

Anul trecut, a avut loc un alt eveniment tragic în apropierea epavei. Submersibilul Titan a ajuns să facă implozie, iar în urma acestei întâmplări, s-ar fi găsit 5 cadavre. Printre aceștia s-au numărat Paul-Henri Nargeolet, director de cercetare subacvatică din cadrul RMS Titanic.

Cum a fost găsită statuia din bronz de pe Titanic

La momentul actual, Garda de Coastă a Statelor Unite cercetează implozia din 2023, iar cu acest prilej, a fost găsită statuia de bronz „Diana din Versaille”, care s-a aflat în salonul de pe Titanic.

Ultima dată a fost văzută în 1986, iar majoritatea au considerat-o „piesa de rezistență” la clasa 1 de pe vas. Statuia o înfățișează pe zeița vânătorii împreună cu un cerb în miniatură.

„Este ca și cum ai găsi un ac în carul cu fân la o adâncime de aproape patru kilometri, în întunericul absolut”, a dezvăluit Penca pentru NPR.

„Descoperirea statuii zeiței Diana a fost un moment interesant. Dar suntem întristați de pierderea balustradei emblematice și de atâtea elemente de degradare, care nu au făcut decât să ne întărească angajamentul de a conserva cât mai bine moștenirea Titanicului”, spune Tomasina Ray, director de colecții pentru RMS Titanic.

Pe lângă „Diana din Versailles”, specialiștii au găsit și alte obiecte în apropierea Titanicului. Aceștia urmează să le analizeze îndeaproape pentru a ajunge la o concluzie exactă.

Mai multe