Incendiile par de neoprit în Grecia. Zeci de pompieri români se luptă cu flăcările din jurul Atenei

12 august 2024 19:34   Internațional

Alertă în Grecia! Incendiile de vegetație se extind cu repeziciune, iar autoritățile sunt depășite de situație. Sute de pompieri, printre care și români, se luptă să stingă flăcările care au loc în tot mai multe zone. Autoritățile elene au apelat la ajutor internațional.

După ce în mediul online au apărut informații precum că un pompier român ar fi suferit arsuri de gradul II în timpul unei misiuni de stingere, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a ținut să clarifice situația:

„Unul dintre colegii noștri a suferit răni superficiale”

„Întrucât am identificat în spațiul public informația conform căreia un pompier român din modulul național de stins incendii, prepozitionat in Grecia, ar fi suferit arsuri de gradul II în timpul unei misiuni de stingere, facem precizarea că această situație nu se confirmă.

Pentru corecta informare a opiniei publice, menționăm că pe timpul intervenției, din cauza unei rafale de vânt, unul dintre colegii noștri a suferit răni superficiale la nivelul feței, însă nu a necesitat investigații amănunțite sau tratament de specialitate.

Starea subofițerului este una bună, iar la acest moment colegul nostru intervine, alături de camarazii săi, la misiunea de stingere, derulată sub coordonarea omologilor eleni, în localitatea Kapandriti.

Deși condițiile de intervenție sunt extrem de dificile, din cauza temperaturilor ridicate, a fumului dens și a vântului, niciunul dintre salvatorii români nu a avut nevoie de îngrijiri medicale”, informează IGSU.

Incendiile devastatoare din suburbiile Atenei au dus la evacuarea mai multor localități

Incendiile de vegetație fac ravagii în Grecia, în plin sezon estival. Protecţia Civilă elenă a ordonat, luni, 12 august, evacuarea mai multor localităţi de la periferia nord-estică a Atenei, ameninţate de un incendiu violent care a izbucnit duminică şi care ia amploare.

Incendiu de pădure în apropierea dumneavoastră. Urmați instrucțiunile autorităților”, au scris autoritățile de protecție civilă în mesajele text trimise tuturor persoanelor din zona vizată, cu instrucțiuni privind locul de evacuare.  

Peste 500 de pompieri, 152 de vehicule și 29 de avioane sunt mobilizate în lupta cu incendiile din Grecia. Pompierii au controlat, până duminică după-amiază, 33 din 40 de incendii recente. Ministrul Protecției Civile a avertizat că jumătate din țară este expusă unui risc ridicat de incendiu până pe 15 august din cauza căldurii, vântului și secetei.

Din păcate, intensitatea vânturilor va continua să fie ridicată în următoarele ore și este vital ca locuitorii să urmeze sfaturile autorităților”, a subliniat Vassilis Vathrakogiannis, purtătorul de cuvânt al forțelor de protecție civilă.  

Pompierii români se luptă cu flăcările

Alături de greci sunt și pompierii români, care intervin neîntrerupt pentru a combate flăcările. Timp de aproape 24 ore, pompierii români au intervenit neîntrerupt pentru a sprijini salvatorii eleni în fața arderilor necontrolate care afectează vaste zone de vegetație și păduri.

Misiunile pompierilor români au constat în protejarea și stingerea locuințelor, precum și în limitarea incendiilor de vegetație. Astfel, colegii noștri au acționat neîntrerupt, pe toată durata nopții, cu 3 mașini de stingere incendii de pădure, 1 mașină de stingere de mare capacitate (10.000 l apă), precum și 1 cisternă de 30.000 l.”, informează IGSU.  

Potrivit autorităților elene, prin intermediul Secretariatului General pentru Protecție Civilă, luni, 12 august, prognoza de risc rămâne la nivelul „extrem de ridicat”. Harta riscului de incendiu, publicată de aceștia, arată că zona în care pompierii din România își desfășoară activitatea este încadrată la același nivel de risc.

Pompierii moldoveni, în misiune în Grecia

În orașul grec Varnavas, trei persoane au fost scoase în siguranță de pompierii moldoveni alături de cei greci, după ce vegetația din apropierea orașului a fost cuprinsă de flăcări, iar focul s-a extins rapid în zona rezidențială pe fundalul temperaturilor ridicate.

,,În urma condițiilor meteorologice cu temperaturi ridicate și umiditatea scăzută, focul s-a răspândit brusc spre zona rezidențială, afectând casele localnicilor. Aici, pe o suprafață de aproximativ 1 hectar, mai multe case au fost cuprinse de foc, iar eforturile echipelor mixte de intervenție au fost concentrate la stingerea incendiului și protejarea locuitorilor și a proprietăților acestora din acea zonă.Către ora 18:30, salvatorii moldoveni, lucrând de comun cu echipele locale de intervenție, au reușit să salveze din flăcări 3 persoane, 10 case de locuit și 5 autovehicule”, anunță angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) din Republica Moldova.  

La scurt timp, pompierii moldoveni au primit o nouă alertă de incendiu izbucnit în apropiere de Capitala Greciei. ,,Pompierii IGSU sunt antrenați în teren pentru lichidarea consecințelor incendiilor”, subliniază angajații structurii moldovene.

Mai multe