Magnatul obligat de instanță să-i plătească fostei soții, la partaj, 1 miliard de dolari în numerar. De ce au luat judecătorii această decizie

31 mai 2024 19:00   Internațional

Magnatul sud-coreean Chey Tae-won, președintele SK Group, al doilea cel mai mare conglomerat din Coreea, este obligat printr-o decizie a instanței să-i plătească fostei sale soții 1.38 trilioane de woni, adică un miliard de dolari, în numerar, după un divorț de aproape 10 ani. În 2015, Chey și-a recunoscut public aventura cu Kim Hee Young.

Chey Tae-won, președintele celui de-al doilea cel mai mare conglomerat din Coreea de Sud, SK Group, și Roh Soh Yeong, fiica fostului președinte sud-coreean Roh Tae Woo, s-au căsătorit în 1988 și au trei copii. În 2015, magnatul și-a recunoscut public aventura cu Kim Hee Young, iar în 2017, a depus o cerere de divorț împotriva soției sale, după ce s-a aflat că a făcut un copil cu amanta lui.

Acum, este obligat de instanță să-i plătească fostei sale soții 1.38 trilioane de woni, echivalentul a 1 miliard de dolari, în numerar, aceasta fiind cea mai mare înțelegere de divorț din istoria țării. Decizia judecătorilor vine la aproape un deceniu după ce căsnicia de 35 de ani a lui Chey s-a prăbușit în urma dezvăluirii că are un copil cu amanta sa.

Joi, 30 mai, Înalta Curte din Seul a decis că Roh So-young are dreptul la o parte din acțiunile companiei sale. De asemenea, în anul 2022, o instanță inferioară l-a obligat pe Chey să plătească 66.5 miliarde de woni în diviziunea proprietății, împreună cu o pensie alimentară de 100 milioane de woni. Această instanță de familie a respins însă cererea lui Roh So-young de a primi o parte din acțiunile SK, potrivit publicației BBC.

„Niciun semn de remuşcare pentru comportamentul său greșit”

Prin prezenta sentință, prin care Înalta Curte a constatat că acțiunile ar trebui considerate proprietate comună, respingerea a fost anulată. În verdictul său, Curtea Supremă a declarat că „era rezonabil să se pronunțe că, în calitate de soție, Roh a jucat un rol în creșterea valorii activității SK Group și a lui Chey”.

Instanța a evaluat averea lui Chey Tae-won, 4 trilioane de woni, și a stabilit ca fosta soție, cu care are trei copii, să primească aproximativ 35% din ea. Totodată, a constatat că Roh a contribuit la reducerea obstacolelor de reglementare pentru afacerile soțului și că tatăl ei a „jucat rolul unui scut de protecție” pentru fostul președinte al SK Chey Jong-hyon.

De asemenea, instanța a mai spus că Chey nu a arătat „niciun semn de remuşcare pentru comportamentul său greșit... nici respect pentru monogamie”, precizând că noua înțelegere a ținut cont de suferința lui Roh din cauza relației extraconjugale a fostului ei soț.

Mai multe