Moment istoric! Consiliul European va deschide negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova

14 decembrie 2023 19:37   Internațional

O decizie istorică a fost anunțată joi seara de către președintele Consiliului European, Charles Michel. Acesta a anunțat că s-a hotărât deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, pentru Republica Moldova și Ucraina.

Anunțul a fost făcut chiar de către președintele Consiliului European, iar potrivit celor de la Digi 24, Ursula von der Leyen a felicitat decizia luată. În plus, Georgia a primit statutul de candidat, iar un pas important pentru aderarea la Uniunea Europeană a fost făcut și de către Bonia și Herțegovina.

„Consiliul European a decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova. Consiliul a acordat statutul de candidat Georgiei. Iar UE va deschide negocierile cu Bosnia și Herțegovina odată ce va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare și a invitat Comisia să prezinte un raport până în martie în vederea luării unei astfel de decizii. Un semnal clar de speranță pentru popoarele lor și pentru continentul nostru”, a scris Charles Michel într-un mesaj postat pe Twitter, conform sursei citate.

Anunț important pentru Republica Moldova și Ucraina

Ursula von der Leyen, care deține funcția de președinte al Comisiei Europene, a felicitat decizia luată, în favoarea Ucrainei și a Republicii Moldova. Tot într-un mesaj postat pe Twitter, aceasta a scris că „liderii au decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și cu Moldova și să acorde statutul de candidat Georgiei.”

De asemenea, Ursula von der Leyen a mai scris că această hotărâre este o „este o decizie strategică și o zi care va rămâne întipărită în istoria Uniunii noastre”. Președinta Comisiei Europene s-a declarat mândră că s-au respectat promisiunile oferite.

Maia Sandu a reacționat la decizia Uniunii Europene

Într-o postare pe Facebook, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a scris că „Decizia de azi de a deschide negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este victoria noastră a tuturor. Uniunea Europeană a zis „da” pentru țara noastră, a zis „da” pentru viitorul nostru european. Este o pagină nouă în istoria noastră.”

„Suntem europeni și acest lucru este recunoscut de întreaga UE”, a scris, în încheiere, Maia Sandu.

Mai multe